Aktywność star

Aktywność star enzymów restrykcyjnych

Aktywność star to cecha enzymów restrykcyjnych, która polega na zmniejszeniu lub całkowitym zaniku ich specyficzności działania. Przejawia się to w postaci cięcia DNA w miejscach, które nie są zgodne z pierwotnymi sekwencjami restrykcyjnymi. Wraz z obniżeniem specyficzności, enzymy zaczynają przecinać sekwencje, które coraz bardziej odbiegają od oryginalnych miejsc cięcia. Zjawisko to zostało nazwane w odniesieniu do alternatywnej aktywności, oznaczanej symbolem * (np. EcoRI* zamiast EcoRI). Obecnie dostępne są rekombinowane enzymy, które mają zmniejszoną lub nawet wyeliminowaną aktywność star.

Najczęstszy przypadek zmniejszenia specyficzności dotyczy cięcia sekwencji, które różnią się od restrykcyjnej jedynie jednym nukleotydem, a także sekwencji, które są krótsze o kilka nukleotydów na początku.

Na wystąpienie aktywności star w reakcjach z udziałem enzymów restrykcyjnych wpływa wiele czynników, chociaż każdy z nich działa z różną intensywnością, a ich wpływ zależy od konkretnego enzymu. Na przykład, EcoRI jest bardziej wrażliwy na wyższe stężenie glicerolu niż na podwyższone pH. Do czynników wpływających należą:

  • wysokie stężenie glicerolu (często stosowanego w buforach do przechowywania enzymów);
  • nadmiar enzymu w stosunku do ilości DNA;
  • niska siła jonowa (<25mM);
  • wysokie pH (>8,0);
  • obecność odczynników organicznych (takich jak DMSO, etanol, glikol i inne);
  • zamiana jonów Mg2+ na inne jony metali dwuwartościowych: Mn2+, Cu2+, Co2+, Zn2+.

Aktywność star zazwyczaj jest zjawiskiem niepożądanym, które może wprowadzać trudności i zmienność do prowadzonych eksperymentów. Problem ten staje się szczególnie widoczny, gdy stosuje się kilka enzymów restrykcyjnych w tym samym czasie (cięcie wielokrotne), co utrudnia zapewnienie optymalnych warunków dla każdego z nich.

Aby zredukować aktywność star, warto stosować się do wskazówek producenta enzymów, takich jak:

  • używanie enzymu w minimalnej ilości koniecznej do cięcia danej ilości DNA (co zmniejsza ilość glicerolu w próbce i zapewnia odpowiedni stosunek enzymu do DNA, aczkolwiek wydłuża czas reakcji);
  • usunięcie śladów odczynników organicznych (zwłaszcza etanolu, który często stosuje się do izolacji DNA);
  • zapewnienie odpowiednio wysokiej siły jonowej lub jej specjalnego zwiększenia (choć niektóre enzymy mogą być inhibowane przez zbyt wysoką siłę jonową);
  • utrzymywanie pH reakcji w okolicach 7,0 (wyższe pH może być wynikiem użycia zanieczyszczonego DNA izolowanego metodą lizy alkalicznej);
  • stosowanie Mg2+ jako jonów dwuwartościowych wspierających pracę enzymu oraz unikanie zanieczyszczeń innymi jonami.

Przypisy

Bibliografia

Star Activity (relaxed or altered specifity). New England Biolabs, Inc.. [dostęp 2018-08-11].

Na kogo zagłosujesz w najbliższych wyborach prezydenckich?

Sprawdź wyniki

Loading ... Loading ...