Aktomiozyna

Aktomiozyna

Aktomiozyna to nierozpuszczalny w wodzie kompleks dwóch białek: aktyny oraz miozyny. Powstaje ona podczas skurczu mięśnia i jest klasyfikowana jako białko kurczliwe. Działa jako enzym, który rozkłada ATP.

Bibliografia

  • Mała encyklopedia medycyny. Wyd. IV. T. I: A–G. Warszawa: PWN, 1988, s. 23. ISBN 83-01-08835-4.
  • Słownik tematyczny. Biologia, cz. 1, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2011, s. 9, ISBN 978-83-01-16529-1.
  • Wielka encyklopedia zdrowia. Wojciech Twardosz (red.). T. I: Ab–Az. Poznań: Wydawnictwo HORYZONT, 2002, s. 32. ISBN 83-89242-01-X.

Na kogo zagłosujesz w najbliższych wyborach prezydenckich?

Sprawdź wyniki

Loading ... Loading ...