Aktinidia ostrolistna
Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta) to gatunek rośliny należący do rodziny aktinidiowatych (Actinidiaceae). Jej naturalnym obszarem występowania są tereny Syberii, Rosyjskiego Dalekiego Wschodu, południowego Sachalinu, Mandżurii, Chin, Korei oraz Japonii.
Morfologia
Pokrój
Aktinidia ostrolistna jest pnączem, którego pędy mogą osiągać długość nawet 50 metrów. Cechą charakterystyczną pędów jest przerywany rdzeń.
Liście
Liście mają kształt jajowaty, są zakończone ostro i mają piłkowane brzegi.
Kwiaty
Roślina ta jest dwupienna, chociaż można spotkać także osobniki jednopienne. Kwiaty są obupłciowe, męskie lub żeńskie, niewielkie i rosną w gronach. Składają się z 5-działkowego kielicha, 5-płatkowej korony, 1 słupka oraz licznych pręcików z ciemnymi pylnikami.
Owoce
Owoce to małe jagody, które osiągają maksymalnie 10 gramów masy. Mają zielonkawo-żółty kolor, charakteryzują się słodko-kwaśnym smakiem i są dość smaczne.
Zastosowanie
Owoce aktinidii są jadalne i zawierają witaminę C, kwasy organiczne, cukry oraz sole mineralne. Roślina ta może być uprawiana w Polsce, gdyż jest całkowicie mrozoodporna (strefy mrozoodporności 4-9). Największą mrozoodpornością wykazuje się odmiana ’Ananasnaya’, chociaż jej owoce są mniejsze.
Działanie i zastosowanie: Spożywanie świeżych, surowych owoców zaleca się w terapii szkorbutu, paradontozy, tzw. osłabienia wiosennego, a także w przypadku grypy i przeziębienia.
Owoce posiadają klimakteryczny charakter dojrzewania, co oznacza, że można je długo przechowywać, pod warunkiem, że zbiór oraz warunki przechowywania są prawidłowo ustalone. Dobre wyniki przechowalnicze można uzyskać, stosując preparaty działające jako inhibitory etylenu, takie jak 1-Metylocyklopropen.