Akarboza

Akarboza

Akarboza (łac. acarbosum) to organiczny związek chemiczny, który działa jako inhibitor α-glukozydaz (w tym glukomylazy, sacharazy, maltazy oraz izomaltazy) i znajduje zastosowanie w lekach stosowanych w diabetologii. Działa poprzez blokowanie enzymów jelitowych, które przekształcają węglowodany złożone w węglowodany proste, co prowadzi do obniżenia poziomu cukru w organizmie po posiłku, zmniejsza insulinooporność, obniża stężenie insuliny, zwiększa asymilację glukozy oraz przyczynia się do spadku glikemii na czczo.

Akarboza działa w przewodzie pokarmowym, spowalniając oraz hamując proces trawienia cukrów w jelitach. Jest wydalana z kałem oraz w niewielkim stopniu wiązana przez białka osocza, a następnie wydalana przez nerki z moczem. Nie powoduje hiperinsulinemii ani niedocukrzenia. Dodatkowo, zmniejsza stężenie cholesterolu oraz triglicerydów, a także przeciwdziała odkładaniu się tłuszczów w narządach.

Akarboza jest stosowana w leczeniu cukrzycy typu 2, ale może być również przyjmowana w przypadku cukrzycy typu 1. Może być stosowana zarówno w monoterapii, jak i w leczeniu skojarzonym (np. z insuliną lub pochodnymi sulfonylomocznika). Należy ją przyjmować przed posiłkiem. Jest szczególnie wskazana dla osób z nadwagą oraz podwyższonym stężeniem lipidów we krwi.

Działania uboczne

  • wzdęcia
  • uczucie skurczu jelit
  • biegunka
  • bóle brzucha
  • reakcje skórne: rumień, wysypka, pokrzywka
  • wzrost aktywności enzymów wątrobowych – rzadkie powikłanie, najprawdopodobniej związane z metabolitami akarbozy

Przeciwwskazania

  • ciąża i karmienie piersią
  • wiek poniżej 16 lat
  • choroby jelit: owrzodzenia, uchyłki, przepuklina, zrosty
  • zaburzenia wchłaniania z jelit

Preparaty

  • Adeksa
  • Glucobay

Przypisy

Na kogo zagłosujesz w najbliższych wyborach prezydenckich?

Sprawdź wyniki

Loading ... Loading ...