Akarboza
Akarboza (łac. acarbosum) to organiczny związek chemiczny, który działa jako inhibitor α-glukozydaz (w tym glukomylazy, sacharazy, maltazy oraz izomaltazy) i znajduje zastosowanie w lekach stosowanych w diabetologii. Działa poprzez blokowanie enzymów jelitowych, które przekształcają węglowodany złożone w węglowodany proste, co prowadzi do obniżenia poziomu cukru w organizmie po posiłku, zmniejsza insulinooporność, obniża stężenie insuliny, zwiększa asymilację glukozy oraz przyczynia się do spadku glikemii na czczo.
Akarboza działa w przewodzie pokarmowym, spowalniając oraz hamując proces trawienia cukrów w jelitach. Jest wydalana z kałem oraz w niewielkim stopniu wiązana przez białka osocza, a następnie wydalana przez nerki z moczem. Nie powoduje hiperinsulinemii ani niedocukrzenia. Dodatkowo, zmniejsza stężenie cholesterolu oraz triglicerydów, a także przeciwdziała odkładaniu się tłuszczów w narządach.
Akarboza jest stosowana w leczeniu cukrzycy typu 2, ale może być również przyjmowana w przypadku cukrzycy typu 1. Może być stosowana zarówno w monoterapii, jak i w leczeniu skojarzonym (np. z insuliną lub pochodnymi sulfonylomocznika). Należy ją przyjmować przed posiłkiem. Jest szczególnie wskazana dla osób z nadwagą oraz podwyższonym stężeniem lipidów we krwi.
Działania uboczne
- wzdęcia
- uczucie skurczu jelit
- biegunka
- bóle brzucha
- reakcje skórne: rumień, wysypka, pokrzywka
- wzrost aktywności enzymów wątrobowych – rzadkie powikłanie, najprawdopodobniej związane z metabolitami akarbozy
Przeciwwskazania
- ciąża i karmienie piersią
- wiek poniżej 16 lat
- choroby jelit: owrzodzenia, uchyłki, przepuklina, zrosty
- zaburzenia wchłaniania z jelit
Preparaty
- Adeksa
- Glucobay