Akane (jabłoń)

Jabłoń domowa ‘Akane’

Jabłoń domowa ‘Akane’ to odmiana uprawna (kultywar) jabłoni domowej (Malus domestica ‘Akane’), która należy do grupy odmian jesiennych. Powstała w Japonii w 1937 lub 1939 roku w wyniku krzyżowania odmiany Jonathan z Worcester Pearmain w rolniczej stacji doświadczalnej Morioka Experimental Station. Została wprowadzona do uprawy w 1970 roku, a do Polski trafiła do badań w 1963 roku pod nazwą 'Tohoku 3′. Inne nazwy, pod którymi można spotkać tę odmianę, to: Primrouge, Prime Red, Tokyo Rose.

Morfologia

Pokrój

Drzewo rośnie słabo lub umiarkowanie silnie na żyznych glebach, tworząc niewielką, wzniesioną, lekko rozłożystą i słabo rozgałęzioną koronę. Stare drzewa, rosnące na silnych podkładkach, mają bardziej rozłożystą formę. Pędy charakteryzują się prostymi i sztywnymi przyrostami, natomiast liście są stosunkowo małe.

Owoc

Owoce są średniej wielkości, czasami mniejsze, o kształcie kulistym szeroko-stożkowatym. W części przy kielichu mają słabe żebrowanie i są dość jednorodne pod względem kształtu. Skórka jest średnio-dosyć gruba, gładka i pokryta intensywnym ciemno-karminowym rumieńcem, który jest lekko rozmyty. Przetchlinki są mało widoczne i ciemno-szare, a szypułka jest dość krótka, często nie wystaje ponad zagłębienie szypułkowe, które bywa delikatnie ordzawione.

Nasiona

Owoce zawierają liczne nasiona, które są średniej wielkości, pękate i ciemnobrązowe.

Miąższ

Miąższ jest białokremowy, zwięzły, w pełni dojrzały kruchy i soczysty, o lekko aromatycznym i smacznym smaku, z delikatnym posmakiem truskawkowo-malinowym.

Rozwój

Okres owocowania jabłoni ‘Akane’ zależy od warunków uprawy oraz zastosowanej podkładki. Może zaczynać owocowanie wcześnie lub średniowcześnie, zazwyczaj w 3-4 roku po posadzeniu. Jest odmianą, która regularnie i umiarkowanie obficie plonuje. Kwitnie średnio-wcześnie, a jej pyłek przydaje się do zapylania innych odmian. Dobre zapylacze dla ‘Akane’ to: Ozark Gold, Elstar, Gala, Idared, Gloster, Golden Delicious i inne.

Uprawa

Zalecenia agrotechniczne

Aby uzyskać większe owoce, zaleca się uprawę ‘Akane’ na podkładkach karłowych i półkarłowych, które stymulują wzrost, oraz intensywne cięcie.

Owocowanie i przechowywanie

W polskich warunkach dojrzałość zbiorcza jest osiągana w pierwszej dekadzie września, a dojrzałość konsumpcyjna na początku października. Owoce mogą długo pozostawać na drzewie, ponieważ rzadko opadają. Odmiana ta, jak na odmianę jesienną, ma wysoką zdolność przechowalniczą – w zwykłej chłodni można je przechować do końca stycznia, a często nawet dłużej. Jest również dość odporna na uszkodzenia.

Zdrowotność

‘Akane’ jest odmianą o średniej odporności na mróz. Charakteryzuje się niską wrażliwością na parcha jabłoni, natomiast jest średnio wrażliwa na mączniaka jabłoni. Jej mała podatność na choroby grzybowe powoduje, że niektóre źródła klasyfikują ją jako odporną jabłoń. Uważa się również, że jest odporna na zarazę ogniową.

Zastosowanie

Odmiana ta ma ograniczone zastosowanie do nasadzeń komercyjnych z powodu trudności w uzyskaniu owoców o średnicy większej niż 7 cm. Jednak dzięki niskiej podatności na choroby i tym samym mniejszej konieczności częstej ochrony chemicznej, jest doskonałą odmianą do uprawy amatorskiej w ogródkach przydomowych i działkowych.

Przypisy