Akacjowy miód cedyński

Akacjowy miód cedyński

Akacjowy miód cedyński to lokalny produkt pszczelarski, który jest typowy dla powiatu gryfińskiego. Dnia 22 lutego 2013 roku został on wpisany na polską listę produktów tradycyjnych, a zgłoszenie złożył Jan Olszański.

Historia

Produkcja miodu cedyńskiego rozpoczęła się w drugiej połowie XX wieku. W 1974 roku jedna z rodzin z Klępicza, otrzymała pięć rodzin pszczelich od Produkcyjnej Spółdzielni Rolniczej w Boleszkowicach. Miód był transportowany w beczkach o pojemności 200 i 260 litrów. Do dziś w pasiece wędrownej stosuje się ule wielkopolskie, które mają dwanaście ramek. Pasieka jest umiejscowiona w obrębie Cedyńskiego Parku Krajobrazowego oraz jego otuliny, głównie w okolicy Starej Rudnicy. Park ten wyróżnia się bogatym drzewostanem robiniowym.

Charakterystyka

Miód cedyński powinien charakteryzować się płynną konsystencją oraz jasno-słomkową, przezroczystą barwą. Z upływem czasu (zazwyczaj niecały rok) może dojść do jego krystalizacji. Miód, który został wykręcony, musi być odpowiednio dojrzały. Oznacza to, że jeśli ⅔ plastrów jest zasklepionych, to woda została odparowana w takiej ilości, że miód nie ulegnie fermentacji (informacja uzyskana z wywiadu etnograficznego przeprowadzonego wśród mieszkańców Morynia).

Nagrody i wyróżnienia

W roku 2012, miód cedyński zdobył pierwszą nagrodę w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” odbywającym się w Poznaniu, w kategorii produktów i przetworów pochodzenia zwierzęcego (w podkategorii Miody).

Zobacz też

Przypisy

Na kogo zagłosujesz w najbliższych wyborach prezydenckich?

Sprawdź wyniki

Loading ... Loading ...