Ajran – Turecki Napój Jogurtowy
Ajran (tur. ayran) to znany turecki napój przygotowywany z jogurtu oraz wody, w proporcjach 2:1 lub 1:1. Często dodaje się do niego sól, a niekiedy również pieprz. Serwowany jest na zimno i może mieć na swojej powierzchni delikatną pianę. Zazwyczaj podaje się go w towarzystwie kebabu. Ajran przypomina popularny w Iranie oraz Armenii napój doogh (znany również jako dugh, abdug, tahn), który przechodzi krótki proces fermentacji i ma lekko musującą konsystencję.
Napój ten cieszy się również dużą popularnością w innych państwach Bliskiego Wschodu. Na tureckiej prowincji ajran często serwuje się gościom. Można go nabyć w restauracjach i sklepach, ale istnieje także możliwość przygotowania go samodzielnie – w wersji podstawowej (jogurt, woda, sól) lub z dodatkiem posiekanej mięty. Ta druga wersja jest szczególnie popularna w gorące dni, ponieważ skutecznie gasi pragnienie i działa orzeźwiająco. W Turcji ajran stanowi silną konkurencję dla innych napojów, w tym tych produkowanych przez globalne koncerny. Wśród Ormian i Arabów napój ten nazywany jest tan, a pod tą nazwą jest również popularny w Stanach Zjednoczonych. W Grecji można go znaleźć pod nazwą ariani, dostępny od wielu lokalnych producentów praktycznie w każdym supermarkecie, szczególnie popularny w Macedonii i greckiej Tracji.
== Przypisy ==