Ailloli

Ailloli

Ailloli (wymawiane [ajoli’], znane również jako aïoli, all-i-oli, francuskie aillade oznaczające „sos czosnkowy”) to forma majonezowego sosu czosnkowego, który jest tradycyjnie serwowany w Prowansji oraz w innych regionach Europy Południowej.

Sos ten przygotowuje się z czosnku, oliwy, musztardy oraz soku z cytryny, a często także z dodatkiem żółtka. Podobnie jak majonez, ailloli ma charakter emulsji. Emulgatorem w tym sosie jest żółtko, jednak niektóre wersje, takie jak katalońskie ailloli, nie zawierają go, ponieważ musztarda i czosnek mają właściwości emulgujące.

W procesie przygotowania, żółtka łączy się z rozgniecionym czosnkiem i musztardą, a następnie stopniowo dodaje się oliwę i sok z cytryny, mieszając całość trzepaczką, aż do uzyskania emulsji. Ailloli może być wzbogacony o inne przyprawy, takie jak pieprz czy ocet. Czasami sos ten jest zagęszczany namoczoną i dobrze odciśniętą bułką. Doskonale komponuje się z jajkami gotowanymi (na twardo, półtwardo, w koszulkach) oraz rybami.

Przypisy

Bibliografia

Maciej E. Halbański: Leksykon sztuki kulinarnej. Warszawa: Wydawnictwo Watra, 1987, s. 8, ISBN 83-225-0106-4

Popularna encyklopedia powszechna, Kraków 1994, ISBN 83-85719-07-5.