Aigo boulido

Aigo boulido

Aigo boulido (fr. l’eau bouilli) to czosnkowa zupa prowansalska.

Do sporządzenia tej zupy wykorzystuje się wrzącą wodę, czosnek, żółtko oraz pieprz. Dodatkowo dodaje się różne przyprawy, takie jak szałwia, sól i tymiank, a także oliwę z oliwek. W zupie mogą znaleźć się także grzanki, pomidory lub ziemniaki. Jednym ze sposobów serwowania jest umieszczenie na talerzu kromek chleba, które są hojnie skropione oliwą i posypane pieprzem. Następnie kromki te zalewa się zupą i spożywa po kilku minutach, gdy nasiąkną płynem. Taki sposób podania został opisany przez Umberto Eco w jego powieści Cmentarz w Pradze. Zupa ta jest szczególnie polecana na kaca.

Przypisy

Bibliografia

Popularna Encyklopedia Powszechna, Kraków 1994, ISBN 83-85719-07-5.

Garlic Soup Recipe – Aigo Bouido. [dostęp 2009-02-13]. (fr.).