Aguas frescas – odświeżające napoje z Ameryki Środkowej
Aguas frescas (z hiszpańskiego „świeże wody”) to popularne napoje orzeźwiające, które są powszechnie spożywane w krajach Ameryki Środkowej. Zazwyczaj składają się one z różnych owoców, zbóż, cukru oraz wody, które następnie są miksowane. Najwięcej zwolenników mają w Meksyku, ale można je również spotkać na Karaibach. Do najczęściej przygotowywanych odmian należą: agua de tamarindo, w której wykorzystuje się strąki tamaryndowca indyjskiego, agua de jamaica (przygotowywana z hibiskusa) oraz agua de horchata (z dodatkiem ryżu).
W Meksyku te orzeźwiające napoje są sprzedawane na ulicach i przechowywane w plastikowych torbach.
Do najczęściej używanych składników w aguas frescas należą:
- Słodkie owoce, takie jak:
- Melon
- Papaja
- Arbuz
- Mango
- Gujawa
- Owoce kwaśne:
- Cytryna
- Limona
- Pomarańcza
- Ananas
- Tamaryndowiec
- Truskawka
- Ogórek
- Flaszowiec miękkociernisty
- Nasiona i kwiaty:
- jęczmień
- ryż
- hibiskus
== Przypisy ==