Aguas frescas

Aguas frescas – odświeżające napoje z Ameryki Środkowej

Aguas frescas (z hiszpańskiego „świeże wody”) to popularne napoje orzeźwiające, które są powszechnie spożywane w krajach Ameryki Środkowej. Zazwyczaj składają się one z różnych owoców, zbóż, cukru oraz wody, które następnie są miksowane. Najwięcej zwolenników mają w Meksyku, ale można je również spotkać na Karaibach. Do najczęściej przygotowywanych odmian należą: agua de tamarindo, w której wykorzystuje się strąki tamaryndowca indyjskiego, agua de jamaica (przygotowywana z hibiskusa) oraz agua de horchata (z dodatkiem ryżu).

W Meksyku te orzeźwiające napoje są sprzedawane na ulicach i przechowywane w plastikowych torbach.

Do najczęściej używanych składników w aguas frescas należą:

  • Słodkie owoce, takie jak:
    • Melon
    • Papaja
    • Arbuz
    • Mango
    • Gujawa
  • Owoce kwaśne:
    • Cytryna
    • Limona
    • Pomarańcza
    • Ananas
    • Tamaryndowiec
    • Truskawka
    • Ogórek
    • Flaszowiec miękkociernisty
  • Nasiona i kwiaty:
    • jęczmień
    • ryż
    • hibiskus

== Przypisy ==