Agronom
Agronom (z gr. agronomos, co oznacza „wiejski rządca, włodarz”) to rolnik oraz specjalista w dziedzinie agronomii, która jest nauką o gospodarstwie rolnym zarówno w aspekcie teoretycznym, jak i praktycznym.
Agronomia w Polsce
W 1960 roku w Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej stworzono służbę doradztwa rolnego, która była podporządkowana gromadzkim radom narodowym. System ten opierał się na stanowisku agronoma gromadzkiego, którego główne obowiązki obejmowały:
- organizację gospodarki nasiennej oraz realizację gromadzkiego planu nasiennego,
- prowadzenie działań w walce z chorobami, szkodnikami i chwastami,
- zagospodarowanie gruntów Państwowego Funduszu Ziemi,
- wdrażanie nowoczesnych technologii w produkcji rolnej na terenach wiejskich,
- opracowywanie planów gromadzkich dotyczących ochrony roślin oraz zapotrzebowania na środki ochrony roślin,
- organizację zbiorowego wykonywania zabiegów ochroniarskich,
- udzielanie porad w zakresie zwalczania agrofagów.
Agronomowie pełnili także rolę urzędników odpowiedzialnych za przydział reglamentowanych środków do produkcji rolnej oraz budownictwa rolniczego. Zajmowali się również rozliczaniem obowiązkowych dostaw i nadzorowali wymianę materiału siewnego zbóż oraz sadzeniaków ziemniaków. Mieszkali w tzw. agronomówkach, często w sąsiedztwie lekarzy weterynarii, które posiadały przyległe działki gromadzkie z ogródkiem owocowo-warzywnym oraz polem demonstracyjno-doświadczalnym. W agronomówkach znajdowały się również podręczne laboratoria do przeprowadzania badań warunków glebowo-klimatycznych.
W okresie PRL odpowiedzialność za tworzenie stanowisk agronoma spoczywała na PGR-ach, rolniczych spółdzielniach produkcyjnych oraz kółkach rolniczych.
Zobacz też
Bibliografia
Mała encyklopedia rolnicza. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1964, s. 1002.