Agrofagi

Agrofagi

Agrofagi to patogeny, szkodniki oraz chwasty, które mają negatywny wpływ na plony roślin uprawnych. Na całym świecie straty spowodowane przez agrofagi wynoszą około 35%, natomiast w Polsce około 15%. Warto zaznaczyć, że wysokość strat zależy od regionu, rodzaju rośliny żywicielskiej oraz gatunku agrofaga. W Polsce średnie szkody w plonach roślin uprawnych przedstawiają się następująco:

  • Zboża12%,
  • Ziemniaki30–35%,
  • Rzepak ozimy15–18%,
  • Warzywa15%,
  • Sadownictwo25%.

Metody zwalczania agrofagów

Istnieje kilka metod walki z agrofagami, w tym:

  • Profilaktyczne – takie jak kwarantanna, zabiegi agrotechniczne oraz hodowla odmian odpornych,
  • Mechaniczne – na przykład niszczenie mumii w sadach, zakładanie opasek lepowych i pułapek, ustawianie strachów oraz ręczny zbiór szkodników,
  • Fizyczne – wykorzystanie niskiej temperatury, światła, ultradźwięków oraz różnego rodzaju promieniowania,
  • Biologiczne – zastosowanie biopreparatów,
  • Chemiczne – użycie środków ochrony roślin,
  • Integrowane – umiejętne łączenie wszystkich metod ochrony roślin w taki sposób, aby wzajemnie się uzupełniały.

Zobacz też

Przypisy