Agroekologia

Agroekologia i Ekologia Rolnicza

Agroekologia, znana również jako ekologia rolnicza, to dziedzina nauki, która bada interakcje pomiędzy organizmami żyjącymi na polach uprawnych oraz wpływ, jaki na te interakcje mają zmiany w siedlisku, będące wynikiem działań melioracyjnych, agrotechnicznych, emisji przemysłowych oraz zanieczyszczeń komunalnych.

Głównym obszarem badań agroekologii jest kwestia wzajemnego dostosowania roślin do otaczającego je środowiska, aby osiągnąć jak najwyższy oraz najbardziej wartościowy plon. Dostosowanie to można osiągnąć poprzez:

  • zharmonizowanie krytycznych okresów w cyklu życiowym roślin z porą roku, kiedy negatywne czynniki siedliska są najsłabsze lub występują w najmniejszym natężeniu,
  • modyfikację roślin, aby zwiększyć ich odporność na niekorzystne czynniki środowiskowe,
  • modyfikację siedliska w celu lepszego dopasowania do potrzeb roślin.

Agroekologia wspiera racjonalny dobór metod nawożenia oraz ochrony roślin, a także wskazuje na organizmy pożyteczne dla agroekosystemów.

Zobacz też

agrocenoza

Bibliografia

Tischler Wolfgang: Agroekologia; (tł. z niem.). Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1971. UKD 63 : 577.4

Borowiec Saturnin: Agroekologia: skrypt dla studentów wydziału rolniczego; Akademia Rolnicza w Szczecinie. Szczecin: Zakład Grafiki Poznań, 1981. UKD 631.95 (075.8).