Agrochemikalia

Agrochemikalia i ich wpływ na rolnictwo

Agrochemikalia, znane również jako chemikalia rolnicze, to różnorodne preparaty i substancje chemiczne wykorzystywane w rolnictwie. Należą do nich m.in. pestycydy, nawozy mineralne, regulatory wzrostu oraz dodatki paszowe. Przykłady dodatków paszowych to: konserwanty, detoksykanty dla ziemiopłodów, koncentraty pasz, premiksy, hormony, antybiotyki paszowe, probiotyki, kokcydiostatyki, antyoksydanty, preparaty enzymatyczne, aminokwasy syntetyczne, witaminy, substancje pigmentujące oraz dezodoranty paszowe.

Pestycydy, które mają na celu zwalczanie agrofagów, mogą również działać toksycznie na organizmy niepożądane oraz pożyteczne, a także na ludzi. Chemiczne środki ochrony roślin często charakteryzują się znaczną odpornością na rozkład w glebie, co sprzyja ich gromadzeniu się w roślinach i zwierzętach. W efekcie, mogą one przedostawać się do organizmu człowieka, gdzie kumulują się w tkankach i organach, prowadząc do różnych objawów chorobowych.

Jednym z negatywnych skutków stosowania nadmiernych dawek agrochemikaliów jest zaburzenie równowagi jonowej w glebie. Może to prowadzić do niedoboru lub nadmiaru niektórych składników glebowych, co z kolei może wywoływać schorzenia zarówno u ludzi, jak i zwierząt. Na przykład, nadmierne nawożenie azotem może skutkować niedoborem fosforu, wapnia i magnezu w glebie, co prowadzi do chorób fizjologicznych u zwierząt, a nawet ludzi.