Agrobacterium tumefaciens

Agrobacterium tumefaciens

Agrobacterium tumefaciens to bakteria glebowa, Gram-ujemna, o kształcie pałeczkowatym, będąca fitopatogenem. Powoduje chorobę roślin nazywaną guzowatością korzeni. Charakteryzuje się bardzo szerokim zakresem patogeniczności, atakując ponad 600 gatunków roślin. Należy do rodziny Rhizobiaceae, co czyni ją bliską krewniaczką bakterii brodawkowych. Zakażenie roślin następuje przez wnikanie bakterii do uszkodzonych tkanek.

Choroba prowadzi do:

  • rozrostu tkanek w formie guzowatych narośli, co jest skutkiem aktywacji tzw. onkogenów Agrobacterium,
  • zmiany metabolizmu roślin na produkcję opini – metabolitów, które są bezużyteczne dla roślin, ale cenne dla bakterii. Te zmiany w zakażonych tkankach są rezultatem przekazania przez bakterię fragmentu jej DNA – tzw. T-DNA. Po wykryciu uszkodzenia rośliny, bakteria wycina T-DNA ze swojego plazmidu (plazmid Ti), a następnie, otaczając je odpowiednimi białkami, wprowadza do wnętrza komórki roślinnej przez specjalnie wytworzony tunel. Rozwój choroby jest więc wynikiem transformacji tkanek roślinnych przez bakterie.

Biotechnolodzy często wykorzystują zmodyfikowane (rozbrojone) szczepy A. tumefaciens do transformacji roślin z wykorzystaniem cząsteczek DNA o praktycznie dowolnej sekwencji.

Linki zewnętrzne:

Transformowanie roślin przy pomocy Agrobacterium tumefaciens lub A. rhizogenes. wbp.olsztyn.pl. [zarchiwizowane z tego adresu (2007-09-28)] – Wojewódzka Biblioteka Publiczna w Olsztynie

Bibliografia:

Beata Bednarczuk: Słownik bakterii. Warszawa: adamantan, 2008. ISBN 978-83-7350-076-1. Brak numerów stron w książce.