Agnolotti alla piemontese
Agnolotti alla piemontese (znane również jako agnolotti piemontesi) to rodzaj włoskich pierożków ravioli, charakterystycznych dla regionu Piemont.
Te pierożki są nadziewane farszem mięsnym, zazwyczaj z pieczonej wołowiny oraz warzyw (czasami z dodatkiem sera). Zwyczajowo przygotowuje się je z makaronu jajecznego i mają formę kwadratów o boku wynoszącym około jednego cala. Wersja prostokątna nosi nazwę Agnolotti al plin i jest szczególnie popularna w rejonach Langhe i Monferrato. Gotuje się je w wrzącej wodzie, a następnie serwuje z roztopionym masłem i szałwią, a także posypuje startym parmezanem. Alternatywnie, agnolotti mogą być podane w rosole.
Danie to zostało wspomniane przez Umberto Eco w jego powieści Cmentarz w Pradze, gdzie główny bohater, Simonini, delektuje się nimi w renomowanych restauracjach w Turyynie.
Przypisy
Bibliografia
- Italian Food. italianfood.about.com. [archiwum z 2013-02-17]. – dostęp 8.8.2012
- nazwa – dostęp 8.8.2012
- Academia Barilla – przepis – dostęp 8.8.2012