Agnolini

Agnolini

Agnolini to typ włoskiego nadziewanego makaronu jajecznego, który pochodzi z Prowincji Mantua. W lokalnym dialekcie często określany jest jako agnulìn lub agnulì. Makaron ten serwowany jest w zupach lub bulionach. W odróżnieniu od tradycyjnych tortellini, Agnolini różni się składnikami używanymi do przygotowania ciasta oraz swoim kształtem.

Historia

Przepis na ten makaron został po raz pierwszy opublikowany w 1662 roku przez Bartolomeo Stefani, kucharza na dworze rodu Gonzaga, w książce The art of cooking well. Przepis ten jest przekazywany z pokolenia na pokolenie w mantuańskich rodzinach.

Sposób podania

Makaron Agnolini jest kluczowym składnikiem zup w kuchni matuańskiej, które zazwyczaj spożywane są podczas świąt i ważnych wydarzeń. Zgodnie z lokalną tradycją, w Wigilię serwowany jest rosół z kurczaka z tym makaronem, obok innych potraw, takich jak zupa Sorbir d’agnoli, do której dodaje się parmezan. Zazwyczaj podaje się ją z czerwonym winem, najczęściej Lambrusco, jako przystawkę do świątecznego obiadu.

Przypisy