Agnieszka Kręglicka

Agnieszka Kinga Kręglicka (urodzona 19 marca 1966) jest polską restauratorką, felietonistką, autorką książek oraz programu telewizyjnego poświęconego kulinariom.

Życiorys

Ukończyła studia z zakresu socjologii. W 1989 roku, razem z bratem Marcinem, założyła restaurację z kuchnią azjatycką o nazwie Mekong w Warszawie. Wkrótce potem otworzyli kolejne lokale w stolicy, w tym meksykańską El Popo, greckie Santorini i Meltemi, włoską Chianti, a także Opasły Tom z autorską kuchnią. Prowadzą także restaurację w Arkadach Kubickiego na Zamku Królewskim oraz zabytkową Fortecę, gdzie organizuje Targ Dobrego Jedzenia oraz festiwal win „Białe Czerwone”. Jest również promotorką zrównoważonego rolnictwa.

Agnieszka pisała felietony na temat gotowania dla „Wysokich Obcasów” i była felietonistką m.in. „Gazety Wyborczej”. Razem z bratem prowadzi program „Para w kuchni” emitowany w stacji Kuchnia.tv.

Jest żoną Piotra Petryki i ma dwoje dzieci: Kajetana oraz Tonię.

Publikacje

  • W kuchni u Kręglickich, Kraków: Znak, 2008 (współautor: Marcin Kręglicki)
  • Nowa kuchnia świata, Kraków: Znak, 2005
  • Nowa kuchnia artystyczna. Kuchnia świata, Kraków: Znak, 2005 (współautorka: Marta Gessler)
  • Qchnia artystyczna. Kuchnia świata, Kraków: Znak, 2002 (współautorka: Marta Gessler)
  • Przyjęcia u Kręglickich. Świat Książki, (współautor: Marcin Kręglicki)
  • Moniuszko w kuchni. 2019 (współautor: Marcin Gmys)

Przypisy

Bibliografia

Katarzyna Jurkowska, Katarzyna Kościelak: Kobiety przełomu. Znak Horyzont, 2020. ISBN 978-83-240-7789-2.

Linki zewnętrzne

Kregliccy.pl