Agnieszka Kita

Agnieszka Magdalena Kita to polska inżynier, posiadająca tytuł dr hab. nauk rolniczych oraz pełniąca funkcję profesora w Katedrze Technologii Rolnej i Przechowalnictwa na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Życiorys

30 czerwca 1999 roku obroniła pracę doktorską pt. Wpływ składu chemicznego ziemniaka i rodzaju przypraw na konsystencję czipsów. 24 października 2006 roku uzyskała habilitację na podstawie pracy zatytułowanej Wpływ wybranych parametrów technologicznych na jakość smażonych produktów przekąskowych. 2 kwietnia 2014 roku została uhonorowana tytułem profesora w dziedzinie nauk rolniczych. Zajmuje stanowisko profesora nadzwyczajnego w Katedrze Technologii Rolnej i Przechowalnictwa na Wydziale Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Obecnie jest profesorem w Katedrze Technologii Rolnej i Przechowalnictwa na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, a także członkiem prezydium Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu na II Wydziale Nauk Biologicznych i Rolniczych Polskiej Akademii Nauk. Dodatkowo pełni rolę prezesa Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności oraz jest członkiem Zespołu IV Nauk Rolniczych Rady Doskonałości Naukowej.

W przeszłości była prodziekanem na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz wiceprezesem Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Przypisy