Agnieszka Jackowska-Tracz
Agnieszka Jackowska-Tracz to polska lekarz weterynarii, która posiada tytuł doktora habilitowanego nauk rolniczych. Jest adiunktem w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Specjalizuje się w bezpieczeństwie żywności, higienie żywności pochodzenia zwierzęcego oraz systemach zarządzania bezpieczeństwem żywności.
Kariera naukowa
W 2005 roku zdobyła tytuł lekarza weterynarii na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Cztery lata później, w 2009 roku, na tym samym wydziale obroniła pracę doktorską na temat możliwości inaktywacji Campylobacter jejuni w żywności pochodzenia zwierzęcego, której promotorem był Jacek Szczawiński. W tym samym roku rozpoczęła pracę na uczelni, a w 2019 roku uzyskała stopień doktora habilitowanego nauk rolniczych w dyscyplinie weterynarii. Jej praca habilitacyjna dotyczyła wykorzystania systemów zapewnienia jakości, nowych metod konserwacji żywności, nanotechnologii i mikrobiologii prognostycznej w eliminacji wybranych zagrożeń bakteryjnych w produkcji żywności.