Aglutynacja

Aglutynacja

Aglutynacja to jeden z typów odczynów immunologicznych, który polega na zlepianiu się antygenów w postaci bakterii lub krwinek pod wpływem specyficznej surowicy krwi oraz obecnych w niej przeciwciał, zwanych aglutyninami. Proces ten zachodzi w dwóch etapach: najpierw następuje swoiste połączenie antygenu z przeciwciałem, a następnie dochodzi do nieswoistego wykłaczania, które wywołują elektrolity.

Aglutynacja znajduje szerokie zastosowanie w takich dziedzinach jak: określanie grupy krwi, wykrywanie przeciwciał na znane antygeny, identyfikacja antygenów przy użyciu znanych przeciwciał oraz oznaczanie miana (liczebności) przeciwciał.

Aglutynacja trombocytów (płytek krwi) jest znana jako hemaglutynacja.

Bibliografia

  • Mała encyklopedia medycyny. Wyd. IV. T. I: A–G. Warszawa: PWN, 1988, s. 19. ISBN 83-01-08835-4.
  • aglutynacja, [w:] Słownik tematyczny. Biologia, cz. 1, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2011, s. 9, ISBN 978-83-01-16529-1.
  • hemaglutynacja, [w:] Słownik tematyczny. Biologia, cz. 2, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2011, s. 51, ISBN 978-83-01-16530-7.
  • Wielka encyklopedia zdrowia. Wojciech Twardosz (red.). T. I: Ab–Az. Poznań: Wydawnictwo HORYZONT, 2002, s. 26. ISBN 83-89242-01-X.