Ageuzja

Ageuzja i Dysgeuzja

Ageuzja to objaw chorobowy charakteryzujący się brakiem odczuwania smaku, który występuje rzadziej niż dysgeuzja, będąca zniekształceniem lub obniżeniem jakościowym i ilościowym doznań smakowych.

W ramach dysgeuzji można wyróżnić m.in.:

  • parageuzję (heterogeuzję) – subiektywne błędne odczucie smakowe. W jej obrębie można spotkać kakogeuzję, czyli subiektywne nieprzyjemne doznania smakowe, oraz fantogeuzję, która odnosi się do halucynacji smakowych przy braku jakichkolwiek odczuć smakowych (często w chorobach psychicznych).
  • hipogeuzję – obniżenie zdolności rozpoznawania smaków oraz ich wrażliwości.
  • hiposmię – obniżenie wrażliwości i umiejętności rozpoznawania zapachów.

Występowanie zaburzeń smaku i węchu

Zaburzenia odczuwania smaku najczęściej mają związek z:

  • zażywaniem leków,
  • piciem alkoholu,
  • palenie papierosów,
  • niewystarczającą higieną jamy ustnej.

W szczególności, zaburzenia te mogą być wynikiem stosowania niektórych leków w terapii chorób:

  • układu sercowo-naczyniowego,
  • kolagenoz,
  • schorzeń endokrynologicznych,
  • chorób psychicznych,
  • nowotworów.

Inne czynniki prowadzące do zaburzeń to:

  • Palenie tytoniu – zmniejsza wrażliwość na smak słony (wyjątkiem są młodzi ludzie i kobiety).
  • Alkoholizm – obniża zmysły smaku i węchu.

W okresach fizjologicznych, takich jak:

  • Ciężarnym – zmiany hormonalne wpływają na postrzeganie smaków.
  • Wiek – z wiekiem wrażliwość na smaki ulega obniżeniu.

W przypadku jednostek i zespołów chorobowych można wymienić:

  • sjalopenię wywołaną działaniem leków,
  • stomatodynię,
  • choroby psychiczne, takie jak schizofrenia, parafrenia oraz zespoły parafreniczne.
  • Zaburzenia metabolizmu lub niewłaściwe proporcje niektórych mikroelementów (miedź, nikiel, kobalt, cynk) oraz witamin (witamina A, witamina C).
  • Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy.
  • Cukrzyca – upośledzenie smaku, głównie słodkiego.
  • Zaburzenia endokrynologiczne – niewydolność kory nadnerczy powoduje zaburzenia węchu oraz hipergeuzję soli kuchennej; choroba Cushinga i niedoczynność tarczycy prowadzą do hiposmi i hipogeuzji; akromegalia powoduje wzrost wrażliwości na smak gorzki i słony; zespół Kallmanna.
  • Niewydolność nerek – obniżenie zdolności odczuwania smaków; pacjenci poddawani hemodializie mogą doświadczać zwiększonej wrażliwości na zapachy i smaki.
  • Infekcje wirusowe i bakteryjne – mogą prowadzić do jakościowych zaburzeń smaku, jak w przypadku boreliozy w fazie przewlekłej.
  • Schorzenia laryngologiczne – osłabiają zmysł smaku i powonienia.
  • Stwardnienie rozsiane – zwiększa próg smakowy.
  • Zaburzenia neurologiczne – w tym choroby zapalne mózgu, udar mózgu oraz choroba Alzheimera.

Dysgeuzja lub hipogeuzja mogą prowadzić do zwiększonego spożycia żywności, a nawet nadużywania wzmacniaczy smaku, takich jak sacharoza czy sól, co może skutkować rozwojem lub pogorszeniem kontroli cukrzycy oraz nadciśnienia tętniczego. Z kolei w przypadku ageuzji, brak odczuwania smaku prowadzi zazwyczaj do ograniczenia spożycia pokarmów, co może prowadzić do postępującego wychudzenia.

Zobacz też

Zaburzenia smaku

Przypisy