Agata Marta Znamirowska
Agata Marta Znamirowska to polska zootechnik, posiadająca stopień doktora habilitowanego w dziedzinie nauk rolniczych. Jest profesorem uczelni w Instytucie Technologii Żywności i Żywienia, który należy do Kolegium Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Rzeszowskiego.
Życiorys
W dniu 17 marca 1999 roku obroniła pracę doktorską, której temat brzmiał: „Wpływ czynników przyżyciowych na jakość mięsa końskiego”. Następnie, 24 listopada 2005 roku, uzyskała habilitację na podstawie pracy zatytułowanej: „Wartość rzeźna, jakość mięsa i tłuszczu chłodzonego i mrożonego oraz poziom akumulacji związków toksycznych w zależności od wieku koni”. Po tym wydarzeniu, objęła stanowisko profesora nadzwyczajnego oraz kierownika w Zakładzie Technologii Mleczarstwa na Wydziale Biologicznym i Rolniczym Uniwersytetu Rzeszowskiego.
Odznaczenia
W 2018 roku została odznaczona Srebrnym Krzyżem Zasługi.