Agaroza
Agaroza to polisacharyd, który stanowi polimer pochodnych galaktozy. Jest uzyskiwana poprzez oczyszczanie agaru jadalnego. Charakteryzuje się łatwą rozpuszczalnością w wodzie i w temperaturze pokojowej odwracalnie tworzy żel. Warto zauważyć, że temperatura przejścia żelu w zol (znana jako topnienie agarozy) jest wyższa od temperatury zestalania, co określa zjawisko histerezy.
Zastosowania agarozy
Agaroza znajduje szerokie zastosowanie w technikach analitycznych oraz preparatywnych w dziedzinie biologii molekularnej. Żel agarozowy pełni rolę podłoża do elektroforetycznego rozdzielania kwasów nukleinowych. Chemicznie zmodyfikowana agaroza jest używana jako podłoże w chromatografii powinowactwa oraz jako sito molekularne (sito cząsteczkowe). Ponadto, żel agarozowy wykorzystywany jest do unieruchamiania preparatów do sekcji na mikrotomie. Zdolność komórek do wzrostu na miękkim żelu agarozowym jest jednym z testów stosowanych w badaniach nad transformacją nowotworową.