Agaricus fuscofibrillosus (F.H. Møller) Pilát
Gatunek grzybów należący do rodziny pieczarkowatych (Agaricaceae).
Systematyka i nazewnictwo
Klasyfikacja według Index Fungorum: Agaricus, Agaricaceae, Agaricales, Agaricomycetidae, Agaricomycetes, Agaricomycotina, Basidiomycota, Fungi.
Po raz pierwszy opisany przez F.H. Møllera w 1878 roku jako Psalliota fuscofibrillosa. W 1951 roku Albert Pilát przeniósł go do rodzaju Agaricus.
Morfologia
Kapelusz
Średnica wynosi od 4 do 5 cm, czasami osiąga nawet 15 cm. Jest wypukły, czasem z delikatnym garbkiem. Brzeg kapelusza z widocznymi resztkami osłony, a powierzchnia pokryta jest promieniście ułożonymi, przylegającymi włókienkami oraz kłaczkami, w kolorze ciemno-orzechowo-brązowym, kakaowo-brązowym lub czerwonawo-brązowym, z ciemniejszym środkiem.
Blaszki
Blaszki są wolne i dość gęste, początkowo różowe, później brązowe, a na końcu czekoladowobrązowe. Młode owocniki są całkowicie pokryte białą osłoną.
Trzon
Wysokość wynosi od 5 do 7(15) cm, a grubość od 0,8 do 1,5(2,5) cm. Jest cylindryczny, początkowo pełny, a później pusty, z podstawą rozszerzoną lub bulwiastą oraz zwieszonym, białym, wąskim i delikatnym pierścieniem. Powierzchnia trzonu jest początkowo biała, a u starszych owocników zmienia się na brązową.
Miąższ
Miąższ jest zwarty, w kapeluszu o średniej grubości, białawy, a po przecięciu szybko zyskuje szkarłatnoczerwony kolor. Charakteryzuje się dość intensywnym, grzybowym zapachem, który nie jest zbyt przyjemny.
Cechy mikroskopowe
Basidiospory są elipsoidalne, gładkie, o wymiarach 5–7,2 × 3,5–4,5 µm. Na ostrzach blaszek występują duże, niemal kuliste cheilocystydy.
Występowanie i siedlisko
Gatunek Agaricus fuscofibrillosus występuje w Europie oraz w niektórych regionach Ameryki Północnej, Południowej i Republice Południowej Afryki. W Polsce, w wykazie wielkoowocnikowych podstawczaków, gatunek ten nie był wcześniej uwzględniony, jednak jego stanowisko zostało podane przez M. Halama i M. Romański w 2010 roku. Aktualne lokalizacje tego grzyba można znaleźć w internetowym atlasie grzybów, w którym figuruje na liście gatunków zagrożonych i zasługujących na objęcie ochroną.
Jest to naziemny grzyb saprotroficzny, występujący w lasach. Uznawany za smaczny grzyb jadalny.