Agar XLD
Agar XLD (z ang. xylose, lysine, deoxycholate) to selektywne podłoże hodowlane, które jest używane do identyfikacji Salmonella oraz Shigella.
Podłoże to zawiera ekstrakt drożdżowy, ksylozę, lizynę, laktozę, sacharozę, deoksycholan sodu, tiosiarczan sodu, cytrynian amonu żelaza(III) oraz czerwień fenolową.
Obecność deoksycholanu sodu hamuje rozwój większości niepatogennych bakterii. Te, które się namnażają, fermentują laktozę, ksylozę lub sacharozę, co prowadzi do powstawania kolonii o żółtym zabarwieniu. Natomiast Shigella nie fermentuje tych związków, przez co jej zabarwienie pozostaje czerwonawe z powodu obecności czerwieni fenolowej. Z kolei Salmonella, oprócz fermentacji ksylozy, przeprowadza dekarboksylację lizyny, co skutkuje powstaniem kadaweryny. Ta neutralizuje kwasowe produkty reakcji, nadając koloniom również czerwoną barwę. Jednak wiele szczepów Salmonella w obecności tiosiarczanu sodu produkuje siarkowodór, który w reakcji z cytrynianem amonu żelaza(III) powoduje, że kolonie stają się czarne. Dzięki temu można łatwo odróżnić Salmonella od Shigella.
Przypisy
Bibliografia
Pattrick R. Murray, Ken S. Rosenthal, Michael A. Pfaller: Mikrobiologia. Wrocław: Elsevier Urban & Partner, 2013. ISBN 978-83-7609-294-2. Brak numerów stron w książce.