Agar Muellera-Hinton

Agar Muellera-Hinton

Agar Muellera-Hinton to nieselektywne podłoże mikrobiologiczne, które jest powszechnie wykorzystywane do przeprowadzania testów antybiogramowych oraz do izolacji bakterii z rodziny Neisseria. To podłoże zostało stworzone w 1941 roku przez J. Howarda Muellera i Jane Hinton.

Skład podłoża

1 litr tego podłoża zawiera:

  • 300 g wywaru z wołowiny
  • 17,5 g hydrolizatu kazeiny
  • 1,5 g skrobi
  • 17 g agaru

Wartość pH wynosi 7,4 w temperaturze 25 °C.

Agar II Muellera-Hinton

Do badań mikrobiologicznych wykorzystuje się również agar II Muellera-Hinton, w którym zamiast wywaru z wołowiny dodaje się 2 g ekstraktu z wołowiny. Jest on dostępny w postaci gotowego proszku do przygotowania roztworu. Agar ten, wzbogacony o 5% krew barania, jest rekomendowany do testów na bakterie Streptococcus pneumoniae oraz Haemophilus influenzae.

Przypisy

Przeczytaj u przyjaciół: