Agar Muellera-Hinton
Agar Muellera-Hinton to nieselektywne podłoże mikrobiologiczne, które jest powszechnie wykorzystywane do przeprowadzania testów antybiogramowych oraz do izolacji bakterii z rodziny Neisseria. To podłoże zostało stworzone w 1941 roku przez J. Howarda Muellera i Jane Hinton.
Skład podłoża
1 litr tego podłoża zawiera:
- 300 g wywaru z wołowiny
- 17,5 g hydrolizatu kazeiny
- 1,5 g skrobi
- 17 g agaru
Wartość pH wynosi 7,4 w temperaturze 25 °C.
Agar II Muellera-Hinton
Do badań mikrobiologicznych wykorzystuje się również agar II Muellera-Hinton, w którym zamiast wywaru z wołowiny dodaje się 2 g ekstraktu z wołowiny. Jest on dostępny w postaci gotowego proszku do przygotowania roztworu. Agar ten, wzbogacony o 5% krew barania, jest rekomendowany do testów na bakterie Streptococcus pneumoniae oraz Haemophilus influenzae.
Przypisy