Aeromonas salmonicida

Aeromonas salmonicida

Aeromonas salmonicida to gram-ujemna ṿ-proteobakteria, która występuje w postaci nieorzęsionej pałeczki, mającej średnicę około 1 μm i długość wynoszącą około 2 μm. Komórki tej bakterii często formują pary, łańcuszki lub inne agregaty. Są one nieruchliwe i nie produkują spor. Optymalna temperatura dla ich rozwoju wynosi od 20 do 25 °C, a niektóre szczepy mogą wytwarzać brązowy barwnik.

Choroba ryb

Bakteria ta jest odpowiedzialna za chorobę ryb znaną jako wrzodzienica łososiowatych. Wystąpieniu tej choroby sprzyja wysokie zagęszczenie ryb, niska zawartość tlenu oraz obecność dużych ilości amoniaku i związków organicznych w wodzie. Zarażone ryby doświadczają uszkodzeń mięśni, co prowadzi do ich osłabienia, a na ich skórze pojawiają się wrzody (czyraki). Zwykle po 2-3 tygodniach ryby umierają.

Choroba ta powoduje znaczące straty w hodowlach ryb. W czystej wodzie bakteria ta ginie w ciągu kilku dni.

Bibliografia

W. Mizerski, B. Bednarczuk, M. Kawalec, Słownik bakterii, 2008, ISBN 978-83-7350-076-1.