Aerator do wina
Aerator, znany również jako napowietrzacz do wina, to urządzenie w kształcie nalewaka lub lejka, które umożliwia szybkie i efektywne napowietrzanie wina podczas jego serwowania.
Celowe napowietrzanie wina przy podawaniu ma na celu poprawę jego walorów smakowych i zapachowych. Proces ten pozwala na utlenienie niektórych substancji aromatycznych, usunięcie ewentualnych niepożądanych związków lotnych oraz redukcję odczuwalności tanin, co skutkuje łagodniejszym smakiem trunku. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie wina korzystają na takim dodatkowym utlenieniu. Najczęściej stosuje się tę metodę w przypadku młodych win czerwonych, które zawierają dużo tanin. Zbyt intensywne napowietrzanie może prowadzić do nadmiernego utlenienia, co z kolei sprawia, że wino staje się zwietrzałe.
Alternatywną metodą do użycia aeratora jest dekantacja lub kilkakrotne zakręcenie kieliszkiem z winem.