Advocaat

Advocaat

Advocaat [wym. adwokat], to holenderski likier o wysokiej lepkości, którego kluczowymi składnikami są jajka, cukier oraz brandy. Ten trunek został stworzony przez Holendra Eugena Verpoortena w Heinsbergu, położonym w dzisiejszej Nadrenii Północnej-Westfalii. Produkcja odbywa się z wykorzystaniem brandy o niskiej mocy (15-25%), cukru lub miodu, żółtek jaj, śmietany (lub skondensowanego mleka) oraz aromatu waniliowego. Wśród najbardziej znanych producentów advocaatu znajdują się Bols, DeKuyper oraz Verpoorten.

Trunek

Metoda produkcji Advocaatu jest objęta tajemnicą handlową. Oryginalny Advocaat charakteryzuje się „gładką” strukturą, która nie ulega rozwarstwieniu nawet po długim okresie przechowywania. Starannie dobrane składniki sprawiają, że nie ma w nim goryczki, nie jest przesadnie słodki, a pod jego słodyczą da się wyczuć smak brandy. Zawartość alkoholu wynosi 17,5%.

Ajerkoniak

W warunkach domowych można przygotować ajerkoniak (niem. Eier – jajka), który jest kremowym napojem alkoholowym sporządzonym z żółtek jaj zmiksowanych z cukrem oraz spirytusem lub wódką. Dodatki takie jak wanilia, kakao, czekolada czy mleczko kokosowe nadają mu unikalny smak.

W Polsce ajerkoniak często określany jest mianem jajecznika. Producent Polmos oferuje likier o nazwie „Adwokat”. Jest on wytwarzany z spirytusu, jajek oraz cukru i aromatyzowany waniliną.

Pochodzenie nazwy

Jedna z teorii etymologicznych sugeruje, że nazwa pochodzi od holenderskiego wyrażenia advocaatenborrel (napój adwokatów). Rzekomo był to ulubiony napój holenderskich prawników, którzy używali go do orzeźwienia swoich gardeł po długich przemowach w sądach. Inna wersja wskazuje, że nazwa może mieć swoje źródło w jednym ze składników pierwotnej wersji advocaata, która została opracowana w Surinamie oraz Recife – awokado.

Przypisy