Adolf Horubała
Adolf Horubała (urodzony 6 stycznia 1925 roku w Wólce Czernięcińskiej) to polski profesor, specjalista w dziedzinie technologii żywności oraz żywienia. Od 1986 roku jest członkiem korespondentem krajowym Polskiej Akademii Nauk, a od 1998 roku członkiem rzeczywistym tej instytucji. Jego obszar badań obejmuje m.in.: naukę o żywności oraz jej technologię (w szczególności produkty pochodzenia roślinnego), polifenole, karotenoidy, chlorofile oraz produkty powstałe w wyniku degradacji termicznej i radiacyjnej.
W 1954 roku uzyskał stopień doktora nauk rolniczych, w 1973 roku otrzymał tytuł profesora nadzwyczajnego, a w 1982 roku zdobył tytuł profesora zwyczajnego.
Wybrane prace
- Badania nad wpływem średnich dawek promieni gamma na barwniki antocyjanowe niektórych owoców, 1964, „Roczniki Technologii i Chemii Żywności”;
- The Influence of Ionizing Radiation on Flavonoid Pigments of Some Berry Fruits. Preservation of Fruit and Vegetables by Radiation, 1968, IAEA, Vienna;
- Podstawy przechowalnictwa żywności, 1975, PWN;
- Stan i perspektywy rozwoju badań w zakresie technologii i chemii owoców i warzyw, 1984, „Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych”, t. 256.
Nagrody, wyróżnienia i odznaczenia
- Krzyż Oficerski Orderu Odrodzenia Polski (1989);
- Medal im. M. Oczapowskiego Wydziału V Nauk Rolniczych, Leśnych i Weterynaryjnych PAN (1987);
- Doktor honoris causa Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (1997).