Adam Macierzanka
Adam Macierzanka to polski chemik oraz profesor na Politechnice Gdańskiej, gdzie pełni funkcję kierownika Katedry Technologii Koloidów i Lipidów w Wydziale Chemicznym.
Życiorys
W 1997 roku Adam Macierzanka ukończył studia z zakresu biotechnologii na Politechnice Gdańskiej, zdobywając tytuł magistra inżyniera. W 2004 roku uzyskał stopień doktora nauk technicznych, a w 2014 roku otrzymał habilitację w dziedzinie nauk chemicznych, specjalizując się w biotechnologii. Jego badania obejmowały takie obszary jak technologie i biotechnologie żywności, bio-koloidy, białka, procesy trawienia, personalizowana struktura żywności oraz transport koloidalny.
W 2004 roku rozpoczął pracę na Politechnice Gdańskiej jako asystent, a w latach 2005-2006 pełnił funkcję adiunkta. W latach 2006-2008 odbył staż naukowy post-doc w Institute of Food Research w Norwich, Wielka Brytania, gdzie w latach 2008-2015 pracował na pełnym etacie naukowym. W latach 2012-2014 był profesorem (International Chair in Food Science and Health) w Agrocampus Ouest Univ. (Department of Food Science and Technology) w Rennes, Francja, oraz samodzielnym pracownikiem naukowym w Institut National de la Recherche Agronomique, INRA STLO (Bioactivity & Nutrition Research Group) w Rennes, Francja. W latach 2014-2015 był samodzielnym pracownikiem naukowym (Research Leader, Colloid Science) w Institute of Food Research w Norwich. Od 2015 roku ponownie pracuje na Politechnice Gdańskiej, a w latach 2015-2019 pełnił rolę kierownika Katedry Technologii Koloidów i Lipidów. Jest autorem wielu publikacji oraz członkiem różnych sieci i konsorcjów naukowych.