Acyloglicerole
Acyloglicerole, znane powszechnie jako glicerydy, to organiczne związki chemiczne, które są estrami acylowymi glicerolu. W glicerolu 1, 2 lub wszystkie 3 grupy hydroksylowe (−OH) mogą być poddane estryfikacji kwasami karboksylowymi. W zależności od stopnia estryfikacji wyróżniamy mono-, di- i triacyloglicerole.
Glicerydy są powszechnie obecne w organizmach żywych, głównie w formie tłuszczów, a także pełnią rolę regulatorów procesów biochemicznych oraz są produktami przemiany materii.
Podobnymi związkami biochemicznymi są alkiloglicerole, w których zamiast wiązania estrowego występuje wiązanie eterowe.
Nazewnictwo
Komisja Nomenklatury Biochemicznej IUPAC-IUB zaleca używanie nazw „mono-, di- i triacyloglicerole” zamiast „mono-, di- i triglicerydy”. Starsze nazewnictwo bywało niejednoznaczne i mylące, gdyż na przykład „trigliceryd” sugeruje obecność w cząsteczce nie trzech reszt acylowych, lecz trzech reszt glicerolu, co ma miejsce np. w przypadku kardiolipiny.
Numerację atomów szkieletu glicerolu przeprowadza się zgodnie z konwencją sn (stereospecyficzna numeracja), w której cząsteczkę przedstawia się w konfiguracji L w projekcji Fischera, a atomy węgla numeruje od góry do dołu.