Achtel

Achtel – historyczna jednostka miary

Achtel to dawna jednostka miary objętości, a czasami także długości, zazwyczaj stanowiąca 1/8 większej miary.

W Polsce, w okresie XVI-XVII wieku, używano jej głównie jako miary objętości dla piwa.

Achtel krakowski odpowiadał 1/2 beczki i zawierał 62 garnce, co przekładało się na około 134–140 l.

W roku 1565 wprowadzono nowy achtel, który odpowiadał 72 garncom (około 155–163 l), a jednocześnie oznaczał 1/8 beczki, czyli 1/2 antała (inaczej znanego jako antałek), który mierzył 9 garncom (około 19–21 l).

Achtel lwowski z XVII wieku zawierał 36 garnców.

W zaborze pruskim, achtel dla płynów wynosił 1/60 oksefta (3,745 l).

W zaborze austriackim, achtel był używany jako górnicza miara długości i odpowiadał 0,2615 m, natomiast jako miara objętości dla ciał sypkich wynosił 7,6875 l.

Bibliografia

Donald Fenna: Jednostki miar. Leksykon. Warszawa: Świat Książki, 2004. ISBN 83-7391-320-3. Brak numerów stron w książce.