Acetobacteraceae

Acetobacteraceae

Acetobacteraceae to rodzina bakterii, które są Gram-ujemne. Wiele z nich to bakterie produkujące kwas octowy.

Pierwszym rodzajem, który został opisany w tej rodzinie, był Acetobacter, a miało to miejsce w 1898 roku. W 1935 roku wyodrębniono rodzaj Gluconobacter. W 1980 roku Gillis i De Ley zasugerowali, aby te dwa rodzaje zostały zaliczone do rodziny Acetobacteraceae.

Rodzina ta charakteryzuje się tym, że jej przedstawiciele prowadzą fermentację octową. Jednak według danych z 2015 roku, spośród 33 rodzajów w tej rodzinie, tylko 14 z nich to bakterie octowe. W przeszłości przedstawiciele grupy, którzy nie byli w stanie prowadzić fermentacji octowej, nazywani byli quasi-Acetobacter, quasi-Acetomonas lub quasi-Gluconobacter.

Rodzaje

Na podstawie danych z bazy National Center for Biotechnology Information, w połowie 2016 roku do rodziny Acetobacteraceae, oprócz szczepów o nieokreślonej przynależności gatunkowej, zaliczano następujące rodzaje:

  • Acetobacter
  • Acidicaldus
  • Acidiphilium
  • Acidisoma
  • Acidisphaera
  • Acidocella
  • Acidomonas
  • Ameyamaea
  • Asaia
  • Belnapia
  • Bombella
  • Commensalibacter
  • Craurococcus
  • Crenalkalicoccus
  • Endobacter
  • Gluconacetobacter
  • Gluconobacter
  • Granulibacter
  • Humitalea
  • Komagataeibacter
  • Kozakia
  • Leahibacter
  • Neoasaia
  • Neokomagataea
  • Nguyenibacter
  • Oleomonas
  • Paracraurococcus
  • Parasaccharibacter
  • Rhodopila
  • Rhodovastum
  • Roseococcus
  • Roseomonas
  • Rubritepida
  • Saccharibacter
  • Sediminicoccus
  • Stella
  • Swaminathania
  • Swingsia
  • Tanticharoenia
  • Zavarzinia

Przypisy