Acetobacteraceae
Acetobacteraceae to rodzina bakterii, które są Gram-ujemne. Wiele z nich to bakterie produkujące kwas octowy.
Pierwszym rodzajem, który został opisany w tej rodzinie, był Acetobacter, a miało to miejsce w 1898 roku. W 1935 roku wyodrębniono rodzaj Gluconobacter. W 1980 roku Gillis i De Ley zasugerowali, aby te dwa rodzaje zostały zaliczone do rodziny Acetobacteraceae.
Rodzina ta charakteryzuje się tym, że jej przedstawiciele prowadzą fermentację octową. Jednak według danych z 2015 roku, spośród 33 rodzajów w tej rodzinie, tylko 14 z nich to bakterie octowe. W przeszłości przedstawiciele grupy, którzy nie byli w stanie prowadzić fermentacji octowej, nazywani byli quasi-Acetobacter, quasi-Acetomonas lub quasi-Gluconobacter.
Rodzaje
Na podstawie danych z bazy National Center for Biotechnology Information, w połowie 2016 roku do rodziny Acetobacteraceae, oprócz szczepów o nieokreślonej przynależności gatunkowej, zaliczano następujące rodzaje:
- Acetobacter
- Acidicaldus
- Acidiphilium
- Acidisoma
- Acidisphaera
- Acidocella
- Acidomonas
- Ameyamaea
- Asaia
- Belnapia
- Bombella
- Commensalibacter
- Craurococcus
- Crenalkalicoccus
- Endobacter
- Gluconacetobacter
- Gluconobacter
- Granulibacter
- Humitalea
- Komagataeibacter
- Kozakia
- Leahibacter
- Neoasaia
- Neokomagataea
- Nguyenibacter
- Oleomonas
- Paracraurococcus
- Parasaccharibacter
- Rhodopila
- Rhodovastum
- Roseococcus
- Roseomonas
- Rubritepida
- Saccharibacter
- Sediminicoccus
- Stella
- Swaminathania
- Swingsia
- Tanticharoenia
- Zavarzinia