Aberlour
Aberlour (oznaczająca „ujście rzeki Lour”) to szkocka whisky typu single malt oraz nazwa destylarni, która znajduje się w miejscowości Aberlour, w regionie Strathspey, w Speyside, w Szkocji. Zakład ten usytuowany jest w miejscu, gdzie krzyżują się dwie rzeki – Lour River oraz Spey River, w pobliżu Ben Rinnes. Region Speyside jest najbardziej płodny w Szkocji pod względem produkcji whisky, z ponad połową wszystkich szkockich gorzelni zlokalizowanych właśnie tutaj.
Charakter
Whisky Aberlour czerpie w części swoje walory z wody pochodzącej z Ben Rinnes, która przepływa przez lokalne torfowiska i złoża granitu w dolinie Lour. Te wyjątkowe warunki nadają wodzie rzadkie minerały, co sprawia, że jest ona niezwykle miękka. Woda ta jest wykorzystywana na każdym etapie produkcji, co wpływa na delikatny charakter Aberlour.
Historia
Chociaż na etykietach butelek można zobaczyć datę 1879, destylarnia Aberlour została założona w 1826 roku przez Jamesa Gordona oraz Petera Weira. Oryginalna budowla uległa zniszczeniu w wyniku pożaru i została odbudowana w 1879 roku przez Jamesa Fleminga (1830–1895), co stanowi powód umieszczania tej daty na butelkach. W 1898 roku miała miejsce kolejna, poważniejsza katastrofa, kiedy to pożar zniszczył kilka budynków oraz większość leżakującej whisky, lecz zakład szybko powrócił do normalnej działalności.
A’bunadh
Od 1997 roku destylarnia Aberlour corocznie wydaje partie whisky A’bunadh, co w języku celtyckim oznacza „pochodzenie”. Whisky ta starzona jest w beczkach po hiszpańskim Oloroso Sherry przez okres od 9 do 15 lat, a następnie butelkowana w mocy beczki, co oznacza, że nie jest rozcieńczana wodą. Posiada wysoką moc (około 60%) oraz naturalny, głęboko bursztynowy kolor, bez dodatku karmelowego barwnika. Nie jest także filtrowana na zimno.
Wypuszczone na rynek partie A’bunadh
Zobacz też
- Lista destylarni w Szkocji
- Lista gatunków whisky
- Speyside single malts