Aberdeen angus

Aberdeen Angus

Aberdeen Angus to szkocka rasa bydła domowego, której głównym celem hodowli jest produkcja mięsa. Charakteryzuje się jednolitym umaszczeniem w kolorze czarnym lub czarno-brązowym, brakiem rogów, a także stosunkowo niewielką głową, krótką szyją, prostym i szerokim grzbietem, głęboką klatką piersiową, krótkimi nogami oraz małym wymieniem. Bydło to pokryte jest długim włosem.

Historia

Rasa ta została wyhodowana w XVIII wieku w Szkocji, w hrabstwie Aberdeen, a w 1835 roku została uznana za odrębną rasę.

Opis

Waga żywa cieląt po urodzeniu wynosi około 25,1 kg.

Umaszczenie jest przeważnie czarne, chociaż zdarzają się również osobniki o jednolitym czerwonym kolorze.

Średnia masa buhaja wynosi 800 kg, a maksymalnie może osiągać 900 kg.

Krowy ważą średnio 520 kg, z maksymalną wagą wynoszącą 650 kg.

Rasa ta nie ma rogów, a jej nogi są krótkie.

Charakteryzuje się wysoką wydajnością rzeźną, która wynosi około 65-70%.

Mięso jest bardzo wysokiej jakości, z wyraźnym przekrojem marmurkowatym.

Bydło Aberdeen Angus dojrzewa wcześnie i dobrze krzyżuje się z rasami mlecznymi.

Hodowla

Rasa ta jest hodowana na dużą skalę w Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Nowej Zelandii oraz Argentynie. W wielu krajach, w tym w Polsce, często wykorzystuje się ją do krzyżówek z rodzimymi rasami bydła, co przyczynia się do poprawy ich wydajności rzeźnej.

Przypisy

Bibliografia

Popularna Encyklopedia Powszechna, Kraków 1994, ISBN 83-85719-07-5.

Linki zewnętrzne

Strona Aberdeen Angus Cattle Society (en)