Abbaye de Cîteaux (ser)

Abbaye de Cîteaux

Abbaye de Cîteaux to francuski ser półtwardy, wytwarzany z surowego mleka krowiego, który nie jest prasowany ani podgrzewany. Produkcja odbywa się w Burgundii, w departamencie 21 (Côte-d’Or).

Charakterystyka

Tradycje kulinarne związane z opactwem Saint-Nicolas-lès-Cîteaux sięgają wczesnego średniowiecza, jednak ser Abbaye de Cîteaux zaczął być produkowany dopiero w 1925 roku. Należy on do typów serów fermier, a jego skórka jest obmywana. W tej kategorii wyróżnia się bardzo łagodnym smakiem oraz relatywnie miękką konsystencją. Roczna produkcja wynosi około 60 ton, z mleka pozyskiwanego od 70 krów rasy Montbéliard. Ser ten jest spożywany głównie w okolicy, w której został wyprodukowany.

Ser ma okrągły kształt, a jego podstawowe parametry to: średnica – 18 cm, grubość – 3,5 cm, minimalna waga – 700 gramów oraz zawartość tłuszczu na poziomie minimum 45%. Jest dostępny przez cały rok.

Podobnym w smaku serem jest Reblochon.

Wina

Do sera Abbaye de Cîteaux polecane są wina z regionu Burgundia oraz Beaujolais, serwowane schłodzone.

Galeria

Przypisy