Abbaye de Cîteaux
Abbaye de Cîteaux to francuski ser półtwardy, wytwarzany z surowego mleka krowiego, który nie jest prasowany ani podgrzewany. Produkcja odbywa się w Burgundii, w departamencie 21 (Côte-d’Or).
Charakterystyka
Tradycje kulinarne związane z opactwem Saint-Nicolas-lès-Cîteaux sięgają wczesnego średniowiecza, jednak ser Abbaye de Cîteaux zaczął być produkowany dopiero w 1925 roku. Należy on do typów serów fermier, a jego skórka jest obmywana. W tej kategorii wyróżnia się bardzo łagodnym smakiem oraz relatywnie miękką konsystencją. Roczna produkcja wynosi około 60 ton, z mleka pozyskiwanego od 70 krów rasy Montbéliard. Ser ten jest spożywany głównie w okolicy, w której został wyprodukowany.
Ser ma okrągły kształt, a jego podstawowe parametry to: średnica – 18 cm, grubość – 3,5 cm, minimalna waga – 700 gramów oraz zawartość tłuszczu na poziomie minimum 45%. Jest dostępny przez cały rok.
Podobnym w smaku serem jest Reblochon.
Wina
Do sera Abbaye de Cîteaux polecane są wina z regionu Burgundia oraz Beaujolais, serwowane schłodzone.