AaaI

AaaI – Enzym Restrukcyjny

AaaI to enzym, będący endonukleazą restrykcyjną typu II, który został po raz pierwszy wyizolowany w 1988 roku ze szczepu Acetobacter aceti.

Funkcja i Mechanizm Działania

W kontekście biologii molekularnej, enzym AaaI pełni rolę restrykcyjną. Podczas cięcia DNA generuje końce lepkie. Sekwencja, która jest rozpoznawana i cięta przez ten enzym, ma charakter palindromowy i brzmi 5′-C▼GGCCG-3′ (gdzie nić komplementarna to 3′-GCCGG▲C-5′).

Optymalne Warunki Działania

Najwyższą aktywność enzym AaaI wykazuje w pH 8,5 oraz w temperaturze 37 °C, w obecności chlorku sodu.

Izoschizomery

Wśród izoschizomerów AaaI można wymienić m.in. XmalII, który został wyizolowany z Xanthomonas malvacaerum, oraz Eco52I pochodzący z Escherichia coli.

== Przypisy ==