AaaI – Enzym Restrukcyjny
AaaI to enzym, będący endonukleazą restrykcyjną typu II, który został po raz pierwszy wyizolowany w 1988 roku ze szczepu Acetobacter aceti.
Funkcja i Mechanizm Działania
W kontekście biologii molekularnej, enzym AaaI pełni rolę restrykcyjną. Podczas cięcia DNA generuje końce lepkie. Sekwencja, która jest rozpoznawana i cięta przez ten enzym, ma charakter palindromowy i brzmi 5′-C▼GGCCG-3′ (gdzie nić komplementarna to 3′-GCCGG▲C-5′).
Optymalne Warunki Działania
Najwyższą aktywność enzym AaaI wykazuje w pH 8,5 oraz w temperaturze 37 °C, w obecności chlorku sodu.
Izoschizomery
Wśród izoschizomerów AaaI można wymienić m.in. XmalII, który został wyizolowany z Xanthomonas malvacaerum, oraz Eco52I pochodzący z Escherichia coli.
== Przypisy ==