4-Metyloimidazol

4-Metyloimidazol

4-Metyloimidazol to heterocykliczny związek chemiczny, który jest metylową pochodną imidazolu.

Można go uzyskać w wyniku reakcji Debusa-Radziszewskiego, w której biorą udział metyloglioksal, amoniak oraz formaldehyd.

W dniu 7 stycznia 2011 roku stan Kalifornia wpisał 4-metyloimidazol, składnik znajdujący się w karmelu amoniakalno-siarczynowym (E150d), który jest używany m.in. w napojach Coca-Cola i Pepsi, na listę potencjalnych karcynogenów. Ustalono, że dawka 16 μg/dzień jest uznawana za poziom bez istotnego ryzyka (ang. No Significant Risk Level). Należy jednak zauważyć, że dawka mogąca wywołać zmiany nowotworowe jest kilkuset razy wyższa od ilości spożywanej przez konsumentów w napojach. Przemysł spożywczy zdecydowanie sprzeciwił się tej decyzji, ponieważ wymagałaby ona umieszczania dodatkowych ostrzeżeń na opakowaniach produktów.

W marcu 2012 roku producenci napojów, w których zawartość 4-metyloimidazolu jest zbyt wysoka, ogłosili, że wprowadzą zmiany w procesie produkcji karmelu, aby obniżyć jego zawartość. Poza USA skład tego barwnika pozostanie niezmieniony.

== Przypisy ==