365 obiadów za pięć złotych

365 Obiadów za pięć złotych

365 obiadów za pięć złotych to książka kucharska napisana przez Lucynę Ćwierczakiewiczową, która po raz pierwszy ukazała się w 1860 roku. Od tego czasu była wielokrotnie wznawiana pod różnymi tytułami, takimi jak 365 obiadów za 5 złotych, 365 obiadów Lucyny Ćwierczakiewiczowej oraz po prostu 365 obiadów. Każde kolejne wydanie było ulepszane oraz wzbogacane o nowe treści.

W ósmym wydaniu, które ukazało się w 1871 roku, autorka zaznaczyła:

W książce, po wstępie, znajduje się menu na każdy dzień roku, a następnie w szesnastu rozdziałach umieszczone są przepisy na różne potrawy. W końcowej części znajduje się indeks przepisów.

Menu obiadowe zazwyczaj składa się z czterech dań. W edycji z 1871 roku przedstawiono aż 458 różnych przepisów.

Przypisy

Zostań naszym fanem!

Pomóż nam się rozwijać! Polub nas na Facebooku! i śledź nas na X!