1,5-Anhydroglucitol

1,5-Anhydroglucitol

1,5-Anhydroglucitol, znany również jako 1,5-AG, to związek chemiczny z grupy deoksymonosacharydów. Jest to jeden z najczęściej występujących związków w ludzkiej krwi w swojej klasie. Jego źródłem jest głównie dieta, chociaż w niewielkiej mierze jest on syntetyzowany wewnętrznie w organizmie w procesach endogennej biosyntezy.

W warunkach normoglikemii, poziom 1,5-AG utrzymuje się na stabilnym poziomie, wynoszącym od 90 do 200 μmol/l. To dlatego, że związek ten nie ulega metabolizmowi i po filtracji w nerkach jest w pełni zwrotnie wchłaniany w kanalikach nerkowych.

W przypadku hiperglikemii stężenie 1,5-AG w surowicy krwi maleje, a po poprawie kontroli metabolicznej cukrzycy oraz osiągnięciu stanu normoglikemii jego poziom wzrasta. Oznacza to, że u osób z cukrzycą stężenie to jest niższe, im częściej poziom glukozy przekracza próg nerkowy. Ustalono, że stężenie 1,5-anhydroglucitolu jest skorelowane z ciągłymi zmianami stężenia glukozy we krwi, a nie tylko z pojedynczymi epizodami poposiłkowej hiperglikemii. Dlatego też jest on wykorzystywany do oceny wyrównania metabolicznego w trakcie terapii.

Badanie polega na pomiarze stężenia 1,5-anhydroglucitolu w osoczu, co pozwala ocenić wyrównanie glikemii w okresie ostatnich 2–3 dni. Im niższe stężenie anhydroglucitolu, tym częściej występuje poposiłkowe zwiększenie glikemii powyżej 180 mg% (próg nerkowy).

Zobacz też

Bibliografia

K.M.K.M. Dungan K.M.K.M. i inni, 1,5-Anhydroglucitol and postprandial hyperglycemioa as measured by continuous glucose monitoring system in moderately controlled patients with diabetes, „Diabetes Care”, 29, 2006, s. 1214–1220, PMID: 16731998.

Wielka Interna. Dariusz Moczulski (red.). T. 6: Diabetologia. Warszawa: Medical Tribune, 2012, s. 33–34. ISBN 978-83-60135-85-3.

Przeczytaj u przyjaciół: