122 Leadenhall Street

122 Leadenhall Street

122 Leadenhall Street to wieżowiec zlokalizowany w Londynie (Wielka Brytania) w finansowej dzielnicy City of London. Został zaprojektowany przez brytyjskiego architekta Richarda Rogersa. Budynek, znany jako „tarka do sera” (ang. Cheese Grater), osiąga wysokość 225 metrów i składa się z 48 kondygnacji. W bezpośrednim sąsiedztwie znajduje się budynek korporacji ubezpieczeniowej Lloyd’s of London, również zaprojektowany przez Rogersa.

Na miejscu, gdzie obecnie stoi wieżowiec, pierwotnie znajdował się budynek o wysokości 54 metrów, który został ukończony w 1969 roku według projektu Gollins Melvin Ward Partnership. Był on partnerem wieżowca St Helen’s, siedziby spółki ubezpieczeniowej Commercial Union. W 1992 roku budynek ten został poważnie uszkodzony w wyniku ataku bombowego przeprowadzonego przez IRA (Provisional Irish Republican Army).

W latach 2007–2008 budynek został całkowicie rozebrany. Kontrakt o wartości 16 milionów funtów został podpisany z firmą McGee Group Ltd, a prace zakończono zgodnie z planem po 105 tygodniach.

Projekt budowlany został przedstawiony władzom miasta w dniu 10 lutego 2004 roku, a jego zatwierdzenie miało miejsce w maju 2005 roku. Budynek charakteryzuje się stożkową szklaną fasadą oraz stalową ramą, przypominającą drabinę, która sięga wierzchołka wieży. Ruch pionowy zapewniają zewnętrzne oszklone windy, które przypominają te z sąsiedniego budynku banku Lloyd’s, również zaprojektowanego przez tego samego architekta. Należy jednak zauważyć, że jednym z minusów tego nietypowego projektu jest stosunkowo niewielka powierzchnia biurowa wynosząca 84 424 m², biorąc pod uwagę wysokość konstrukcji.

Szacowany koszt realizacji projektu wynosi 286 milionów funtów.

Wieżowiec 122 Leadenhall Street jest jednym z kilku planowanych lub budowanych w tym obszarze, obok takich budowli jak Shard London Bridge, Bishopsgate Tower, 20 Fenchurch Street i 100 Bishopsgate.

Zobacz też

  • Lista najwyższych budynków w Londynie
  • Lista najwyższych budynków w Europie

Przypisy

Linki zewnętrzne