1-Pentanol

1-Pentanol

1-Pentanol, znany także jako pentan-1-ol lub alkohol amylowy, to organiczny związek chemiczny o wzorze C5H11OH, który należy do grupy alkanoli. Jest jednym z izomerów pentanoli.

Można go znaleźć w naturze w owocach różnych roślin, takich jak papryka roczna, malina właściwa, pomidory zwyczajne oraz szałwia muszkatołowa.

1-Pentanol powstaje obok innych izomerów jako produkt uboczny fermentacji alkoholowej i występuje w niedogonie podestylacyjnym. Związek ten jest wykorzystywany do produkcji estrów, a także w ograniczonym zakresie jako rozpuszczalnik, na przykład w procesie ekstrakcji soli uranu oraz niektórych frakcji smoły pogazowej. Dodatkowo, służy do wytwarzania plastyfikatorów i ksantogenianów (pochodnych kwasu ditiowęglowego).

Uwagi

Przypisy

Bibliografia

CRC Handbook of Chemistry and Physics, William M.W.M. Haynes (red.), wyd. 97, Boca Raton: CRC Press, 2016, ISBN 978-1-4987-5429-3 (ang.).