Herbata i owoce wspierają zdrowe starzenie się

Badania przeprowadzone przez międzynarodowy zespół naukowców wykazały, że większe spożycie czarnej herbaty, jagód, owoców cytrusowych i jabłek może przyczynić się do zdrowszego starzenia się. W badaniach opublikowanych w piśmie „Nucleic Acids Research” stwierdzono, że żywność bogata we flawonoidy może pomóc w obniżeniu ryzyka wystąpienia kluczowych elementów niezdrowego starzenia, takich jak kruchość, upośledzenie funkcji fizycznych oraz pogorszenie zdrowia psychicznego.

  • Większe spożycie czarnej herbaty i owoców poprawia zdrowe starzenie.
  • Flawonoidy obniżają ryzyko kruchości i pogorszenia zdrowia psychicznego.
  • Kobiety z wyższym spożyciem flawonoidów żyją dłużej i zdrowiej.
  • Badania obejmowały 62 743 kobiet i 23 687 mężczyzn przez 24 lata.
  • Flawonoidy mają korzystny wpływ na zdrowie serca i demencję.

Znaczenie flawonoidów

Flawonoidy to związki chemiczne występujące w wielu owocach i warzywach, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Dr Nicola Bondonno z Edith Cowan University podkreśla, że „celem badań medycznych jest nie tylko pomoc ludziom w dłuższym życiu, ale także zapewnienie im zdrowia tak długo, jak to możliwe”. Badania pokazują, że osoby spożywające więcej flawonoidów żyją dłużej i są mniej narażone na choroby przewlekłe, takie jak demencja czy choroby serca.

Badania i wyniki

Autorzy badania przeanalizowali dane 62 743 kobiet i 23 687 mężczyzn zebrane przez 24 lata. Wyniki wykazały, że kobiety z najwyższym spożyciem flawonoidów miały o 15 proc. niższe ryzyko kruchości oraz o 12 proc. niższe ryzyko upośledzenia funkcji fizycznych i złego stanu zdrowia psychicznego w porównaniu z kobietami, które spożywały ich najmniej. U mężczyzn również zaobserwowano korzystne efekty, choć w mniejszym stopniu.

Korzyści zdrowotne

Profesor Aedin Cassidy z Queen’s University Belfast wskazuje, że „flawonoidy są dobrze znane ze zmniejszania stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych, wspierania zdrowia naczyń krwionośnych, a nawet pomagania w utrzymaniu masy mięśni szkieletowych”. Te czynniki są kluczowe dla zapobiegania kruchości oraz utrzymania zdrowia fizycznego i psychicznego w miarę starzenia się. Regularne spożywanie produktów bogatych we flawonoidy, takich jak jagody, jabłka, czerwone wino, pomarańcze i herbata, może wspierać zdrowsze starzenie się.

Proste zmiany w diecie

Badania sugerują, że niewielkie zmiany w diecie mogą mieć znaczący wpływ na jakość życia. Profesor Eric Rimm z Harvard T.H. Chan School of Public Health zauważa, że „uczestnicy, którzy zwiększyli spożycie żywności bogatej we flawonoidy o trzy porcje dziennie, mieli od 6 proc. do 11 proc. niższe ryzyko wszystkich trzech skutków starzenia się u kobiet oraz o 15 proc. niższe ryzyko złego stanu zdrowia psychicznego u mężczyzn”. Te wyniki podkreślają potencjał prostych modyfikacji diety w zakresie wpływu na ogólną jakość życia.

Podsumowanie

Wyniki badań pokazują, że dieta bogata we flawonoidy może być kluczowym elementem w walce z niezdrowym starzeniem się. Zwiększenie spożycia czarnej herbaty, jagód, owoców cytrusowych i jabłek może przyczynić się do lepszego zdrowia fizycznego i psychicznego w starszym wieku. Warto zatem zwrócić uwagę na to, co jemy, aby cieszyć się zdrowiem przez długie lata.

Źródło: naukawpolsce.pl
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments