W dzisiejszych czasach powszechnie wiadomo, że dieta zachodnia wiąże się z stanami zapalnymi, które są powiązane z przewlekłymi chorobami. Jednakże, nie jest tak jasne, jak długo trzeba czekać na pozytywne efekty po przejściu z diety zapalnej na zdrową.
Zmiany w diecie a zdrowie
Nowe badania kliniczne opublikowane w czasopiśmie Nature Medicine ujawniają, że znaczące korzyści przeciwzapalne mogą wystąpić szybko po przejściu z diety zachodniej na afrykańską. W kontekście przewlekłych chorób, zdrowa dieta może działać jak lekarstwo, jednak zmiana nawyków żywieniowych z diety zachodniej może wydawać się przytłaczająca. Eksperci ds. żywienia oferują porady, jak wprowadzić i utrzymać tę zmianę.
Tradycyjne diety w Afryce
W Afryce tradycyjne diety są coraz częściej zastępowane przez zachodni styl żywienia, co jest wynikiem urbanizacji oraz łatwiejszego dostępu do przetworzonych produktów spożywczych. W rezultacie rośnie liczba chorób niezakaźnych, takich jak choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca typu 2 oraz przewlekłe stany zapalne. Czy te dwa zjawiska mogą być ze sobą powiązane? Badanie kliniczne miało na celu określenie wpływu zmiany diety na zdrowie.
Przebieg badania
W badaniu wzięło udział 77 zdrowych mężczyzn z Tanzanii, którzy zostali podzieleni na cztery grupy. Uczestnicy, którzy zazwyczaj spożywali tradycyjną afrykańską dietę, przez dwa tygodnie przeszli na dietę zachodnią. Z kolei ci, którzy jedli według diety zachodniej, przeszli na afrykańską. Trzecia grupa codziennie przez tydzień piła fermentowany napój zawierający banany i proso, natomiast grupa kontrolna kontynuowała swoje zwyczaje żywieniowe.
Różnice w diecie
Dieta zachodnia w badaniu obejmowała duże ilości mięsa, pizzy, makaronu, białego ryżu, frytek, naleśników, białego chleba oraz jajek, a także charakteryzowała się niską zawartością owoców i warzyw. W przeciwieństwie do tego, tradycyjna afrykańska dieta zawierała zielone warzywa, banany, rośliny strączkowe, pełnoziarniste produkty, jak proso i sorgo, a także korzeniowe warzywa, takie jak taro i maniok. Menu w badaniu oparte było na tradycyjnej diecie regionu Kilimandżaro w Tanzanii, która obfitowała w owoce i warzywa, brązowy ryż, fasolę, produkty fermentowane, zboża prosa i sorgo oraz ograniczoną ilość mięsa.
Wyniki badania
Naukowcy analizowali markery stanu zapalnego we krwi, funkcję układu odpornościowego oraz procesy metaboliczne na początku badania, po dwóch tygodniach oraz cztery tygodnie później. Uczestnicy, którzy przeszli na dietę zachodnią, wykazali wyższe poziomy białek zapalnych we krwi oraz zwiększoną aktywację procesów biologicznych związanych z chorobami niezakaźnymi, takimi jak choroby serca i cukrzyca. Ich komórki odpornościowe stały się również mniej skuteczne w walce z mikroorganizmami wywołującymi infekcje.
Natomiast uczestnicy, którzy przeszli na dietę afrykańską lub pili fermentowany napój, doświadczyli głównie efektów przeciwzapalnych. Niektóre korzyści utrzymywały się nawet cztery tygodnie później, co sugeruje, że krótkoterminowe zmiany w diecie mogą przynieść długotrwałe rezultaty.
Korzyści z tradycyjnej diety afrykańskiej
Autorzy badania spekulowali, że korzyści płynące z diety wynikają prawdopodobnie z synergistycznych interakcji między składnikami żywności, a nie z jednego konkretnego produktu. Takie korzystne reakcje synergiczne obserwuje się również w diecie śródziemnomorskiej. Synergia oznacza, że składniki różnych produktów spożywczych oferują większe korzyści, gdy są spożywane razem, niż gdy są jedzone osobno.
W przeciwieństwie do tego, dieta zachodnia obfituje w kaloryczne przetworzone produkty, rafinowane węglowodany, sól oraz nasycone tłuszcze, które sprzyjają stanom zapalnym. Długotrwałe stany zapalne są głównym czynnikiem ryzyka chorób niezakaźnych, w tym miażdżycy i nowotworów.
Jak wprowadzać zmiany w diecie?
Zarówno Lauren Manaker, zarejestrowana dietetyczka, jak i Vandana Sheth, dietetyczka, podkreślają, że wprowadzanie zmian w diecie nie musi być przerażające. Kluczem jest zaczynanie od małych kroków i konsekwencja, aby uzyskać znaczący wpływ. „Pracując z zarejestrowanym dietetykiem, można stworzyć spersonalizowany plan, który odpowiada naszym celom zdrowotnym” – dodaje Sheth. „Kiedy dokonujesz stopniowych zmian w diecie, jest bardziej prawdopodobne, że będą one przyjemne i zrównoważone.”
Dodatkowe informacje:
- The Epoch Times | Breaking News, Latest News, World News and …: Fighting Inflammation With Food: African Versus Western Diets.
- Epochcasts – The Epoch Times: Health · See More · Fighting Inflammation With Food: African Versus Western Diets. EpochCasts.
- Australia breaking News, Opinion, and Analysis | The Epoch Times: Fighting Inflammation With Food: African Versus Western Diets. Dietary shifts may trigger inflammation-related diseases in as little as two weeks, study finds.
- Latest News and Updates from the UK and Europe | The Epoch Times: Fighting Inflammation With Food: African Versus Western Diets …
- Canada News, Opinion, and Analysis | The Epoch Times: Fighting Inflammation With Food: African Versus Western Diets · What to Know About Trump’s …