Dania ze schabu zamiast tradycyjnego kotleta

Schab to popularny fragment wieprzowego mięsa, ceniony przez gospodynie i domowników. Chudy i kruchy, często serwowany podczas niedzielnych obiadów oraz ważnych uroczystości, najczęściej kojarzy się z tradycyjnym kotletem schabowym. W artykule przedstawiono różnorodne przepisy na dania ze schabu.

  • Schab to popularny fragment wieprzowego mięsa, ceniony w polskiej kuchni.
  • Najczęściej kojarzy się z tradycyjnym kotletem schabowym, serwowanym podczas niedzielnych obiadów.
  • Przepis na duszony schab wymaga podsmażenia mięsa z cebulą oraz duszenia z przyprawami przez 40-50 minut.
  • Roladki ze schabu przygotowuje się z dodatkiem musztardy, ogórków, papryki i cebuli, dusząc je w rondlu.
  • Schab można podawać z różnymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, kasza gryczana lub kluski śląskie.

Przepis na duszony schab

Schab pokroić na kawałki i rozbić. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu, a następnie podsmażyć kawałki schabu. Po ściągnięciu z patelni, należy przesmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Do cebuli dodać schab, posolić i popieprzyć. Następnie podlać wodą, dodać 2-3 listki laurowe, 3-4 ziela angielskie oraz opcjonalnie kminek. Dusić na wolnym ogniu przez około 40-50 minut. Podawać z ziemniakami i surówką. Przepis autorstwa Justyny Kalemby.

Roladki ze schabu

Mięso należy rozbić i przyprawić solą oraz pieprzem. Ogórki i paprykę pokroić w paski, a cebulę w piórka. Każdy plaster mięsa posmarować musztardą, ułożyć na nim salami, ogórek, paprykę i cebulę. Mięso zawinąć w roladkę i spiąć. Obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Przełożyć do rondla, a na patelnię wlać gorącą wodę, doprowadzić do wrzenia i przelać do rondla, aby zakryła mięso. Dodać liść, ziele angielskie, mieloną paprykę i kminek. Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Sos zagęścić mąką i ponownie zagotować. Podawać z kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi. Przepis autorstwa Katarzyny Skuty.

Schab z warzywami

Na patelni rozgrzać olej i usmażyć schab pokrojony w plastry lub inne kawałki. Następnie dodać pokrojone warzywa: cebulę, dymkę, pieczarki, paprykę, ogórki, pomidory oraz czosnek. Doprawić przyprawami i podlać bulionem. Dusić do miękkości, aż sos się zredukuje. Podawać posypane zieleniną. Przepis autorstwa Agnieszki Sznajder, autorki bloga „Apetyczna babeczka”.

Kotlety schabowe z suszonymi pomidorami

Kotlety schabowe delikatnie solimy i oprószamy pieprzem, a następnie rozbijamy bardzo cienko. Na jednej stronie układamy posiekane suszone pomidory, plaster sera mozzarella i posypujemy pestkami dyni. Przykrywamy drugą częścią i mocno zbijamy boki, zawijając je ku górze. Grillujemy na ruszcie przez około 40 minut, obracając po 15 minutach. Podajemy ze świeżą sałatą lub grillowanymi warzywami. Przepis autorstwa Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”.

Schab z serem i szpinakiem

Serek należy rozpuścić w śmietanie, podgrzewając i często mieszając. Dodać posiekane zioła i doprawić do smaku. Kotlety cienko rozbić, doprawić solą i pieprzem, a na każdym położyć liście szpinaku i plasterki sera. Zawinąć jak gołąbki, spiąć wykałaczkami i obsmażyć na oleju na złoty kolor. Następnie podlać wodą i poddusić do miękkości przez około 10 minut. Przed podaniem rozkroić i polać sosem. Przepis autorstwa Roberta Muzyczki.

Schab pieczony z oliwkami

Pomidory pokroić w paski, oliwki na połówki, a czosnek przecisnąć przez praskę. Schab naciąć wzdłuż, natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami, a następnie odstawić na co najmniej 2 godziny. Nałożyć na mięso pomidory i oliwki, złożyć i obwiązać nitką. Obsmażyć na maśle, przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać tłuszczem ze smażenia i piec przez 1,5 godziny, często podlewając sosem. Na koniec posmarować miodem i posypać pieprzem. Przepis autorstwa Koła Gospodyń z Białki.

Schab w rękawie do pieczenia

Schab natrzeć ziołami i oliwą, a następnie zostawić na kilka godzin w lodówce. Mięso włożyć do worka lub rękawa do pieczenia, dodać 2-4 łyżki gorącej wody, zamknąć klipsami i zrobić kilka dziur na wierzchu. Włożyć do piekarnika i piec w temperaturze około 200 stopni, aż worek napęcznieje. Po tym czasie rozerwać worek i dopiec kilka minut otwarty. Przepis autorstwa Marty Góry.

Źródło: gazetakrakowska.pl
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments