- Rabarbar jest warzywem, którego sezon trwa od końca kwietnia do połowy czerwca.
- Roślina jest źródłem witamin C, E, A oraz minerałów, takich jak fosfor i potas.
- Rabarbar obniża poziom złego cholesterolu i jest korzystny dla kobiet w czasie menopauzy.
- Osoby z problemami nerkowymi powinny unikać rabarbaru z powodu zawartości kwasu szczawiowego.
- Przepis na ciasto z rabarbarem dostępny jest na kanale YouTube Remigiusza Rączki.
Rabarbar, warzywo o charakterystycznych łodygach, jest popularnym składnikiem ciast i kompotów, a jego sezon trwa od końca kwietnia do połowy czerwca. Wartości odżywcze rabarbaru oraz jego właściwości zdrowotne sprawiają, że jest chętnie wykorzystywany w kuchni, choć należy zachować ostrożność w przypadku osób z problemami nerkowymi.
Co to jest rabarbar?
Rabarbar to roślina, której jadalne są głównie łodygi o kwaskowatym smaku. Choć często mylony jest z owocem, w rzeczywistości jest warzywem. Im bardziej czerwona jest łodyga, tym słodszy jest jej smak.
Wartości odżywcze rabarbaru
Rabarbar jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, w tym:
- witaminy C, E, A
- fosforu
- potasu
Roślina ta obniża poziom tzw. złego cholesterolu i jest polecana kobietom w czasie menopauzy. Dodatkowo, rabarbar dostarcza antyoksydantów, które wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami.
Przeciwwskazania
Osoby cierpiące na choroby nerek powinny unikać rabarbaru, ponieważ zawiera on kwas szczawiowy, który może być szkodliwy w nadmiarze.
Przepis na ciasto z rabarbarem
Przepis na ciasto z rabarbarem pochodzi z kanału na YouTube popularnego śląskiego kucharza Remigiusza Rączki. Oto jak je przygotować:
- Rabarbar należy oczyścić i pokroić na małe kawałki, a następnie zasypać 4 łyżkami cukru i odstawić.
- W misce rozbić 4 jajka, dodać cukier i ubić mikserem do białości.
- Do masy jajecznej dosypać proszek do pieczenia, cukier waniliowy, mąkę oraz wlać szklankę oleju. Dokładnie wymieszać.
- Przygotować keksówkę, smarując ją tłuszczem i posypując bułką tartą. Przelać do niej ciasto.
- Na wierzchu ciasta równomiernie ułożyć kawałki rabarbaru, można je lekko wcisnąć w ciasto.
- Piec przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Smacznego!