- Konwalia majowa jest toksyczna, szczególnie dla dzieci.
- Roślina zawiera około 40 glikozydów, które są trujące dla kręgowców.
- Objawy zatrucia mogą wystąpić po spożyciu jakiejkolwiek części rośliny.
- Dzieci do piątego roku życia są najbardziej narażone na zatrucia.
- W przypadku zatrucia konieczna jest natychmiastowa pomoc medyczna.
Konwalia majowa, popularna w wiązankach komunijnych, może być niebezpieczna dla zdrowia, szczególnie dla dzieci, ze względu na toksyczne substancje w niej zawarte, które mogą prowadzić do zatrucia.
Toksyczność konwalii majowej
Naukowcy zidentyfikowali około 40 glikozydów w konwalii majowej, które pełnią funkcję naturalnej ochrony przed zwierzętami. Glikozydy te są toksyczne dla wszystkich kręgowców, z wyjątkiem lisów. Prof. Irena Matławska z Wydziału Farmaceutycznego na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu wskazała, że „konwalie zawierają glikozydy nasercowe”, które są wykorzystywane w medycynie, ale mają również właściwości trujące.
Objawy zatrucia
Zatrucie konwalią może wystąpić po spożyciu jakiejkolwiek części rośliny, w tym kwiatów, owoców, liści, kłączy i nasion. Istnieje również ryzyko, że woda, w której stały konwalie, może być toksyczna, ponieważ konwalatoksyna rozpuszcza się w wodzie. Dzieci są szczególnie narażone na zatrucia, ponieważ mają słabszy układ odpornościowy i często badają nowe obiekty organoleptycznie. Dr Piotr Burda, konsultant krajowy w dziedzinie toksykologii klinicznej, zauważył, że „najbardziej zagrożona jest grupa dzieci do piątego roku życia”.
Reakcja na zatrucie
W przypadku wystąpienia objawów zatrucia konwalią majową, dr Barbara Groszek, ordynatorka Oddziału Toksykologii i Chorób Wewnętrznych w krakowskim Szpitalu im. Ludwika Rydygiera, zaleca niezwłoczne udanie się do szpitala, a w przypadku dzieci na oddział pediatrii. Podkreśliła, że „leczenie jest możliwe tylko w warunkach szpitalnych”.
Podsumowanie
Z uwagi na toksyczność konwalii majowej, ważne jest, aby rodzice byli czujni i edukowali dzieci na temat potencjalnych zagrożeń związanych z tą rośliną, aby zminimalizować ryzyko zatrucia.