Zupa z pokrzywy wspiera zdrowie i odporność

Zupa z młodej pokrzywy zyskuje na popularności dzięki swoim właściwościom zdrowotnym. Roślina ta była doceniana już w starożytności, a obecnie wraca do łask jako składnik naturalnych produktów. W artykule przedstawiono przepisy na zupy oraz sok z pokrzywy, które mogą wspierać odporność.

  • Zupa z młodej pokrzywy zyskuje na popularności dzięki swoim właściwościom zdrowotnym.
  • Młoda pokrzywa była doceniana już w starożytności i wraca do łask jako składnik naturalnych produktów.
  • W artykule przedstawiono przepisy na zupy oraz sok z pokrzywy, które wspierają odporność.
  • Przepisy obejmują zupę krem z pokrzywy oraz zupę szczawiową z pokrzywą.
  • Pokrzywa jest źródłem cennych składników odżywczych i była chwalona przez Hildegardę z Bingen.

Właściwości zdrowotne pokrzywy

Młoda pokrzywa jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Jej właściwości lecznicze były znane już w starożytności, a w średniowieczu chwalona przez Hildegardę z Bingen. Botanik Hieronim Bock w XVI wieku wskazywał ją jako jedną z najważniejszych roślin użytkowych. Po okresie zapomnienia w XIX wieku, pokrzywa zyskuje obecnie na znaczeniu w kontekście rosnącego zainteresowania naturalnymi produktami.

Przepisy na zupy

W artykule przedstawiono dwa przepisy na zupy, w których głównym składnikiem jest młoda pokrzywa.

Zupa krem z pokrzywy

Do przygotowania zupy potrzebne są ziemniaki, marchewka, bulion drobiowy, cebula, czosnek, pokrzywa oraz kasza jaglana. Ziemniaki i marchewkę należy obrać, pokroić w kostkę i ugotować w bulionie. Na patelni należy podsmażyć cebulę z czosnkiem, a następnie dodać pokrzywę. Całość należy zmiksować na gładki krem i doprawić do smaku.

Zupa szczawiowa z pokrzywą

W tym przepisie wykorzystuje się młodą pokrzywę oraz szczaw. Obie rośliny należy udusić na maśle, a następnie podlać rosołem. Po zagotowaniu zupę można zagęścić mąką wymieszaną ze śmietaną i podać z jajkami ugotowanymi na twardo.

Przepis na sok z pokrzywy

Do przygotowania soku z pokrzywy potrzebne są świeże liście lub pędy. Należy je zemleć, a następnie wycisnąć sok. Do uzyskanej miazgi dodaje się gorącą wodę i po 30 minutach ponownie wyciska sok. Do płynu dodaje się cukier lub miód i gotuje przez 10 minut. Sok można przechowywać w wyparzonych słoikach i stosować w przypadku przeziębień.

Źródło: gazetakrakowska.pl
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments